|
„Белене“ 2024: Днес е годишното поклонение в памет на жертвите на комунистическия режим в лагера на остров Персин ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Лагерът "Белене" - памет
Написано от Христо Христов   
Събота, 01 Юни 2024 07:16

alt

 

Днес, 1 юни 2024 г., в 11.30 ч. на дунавския остров Персин ще бъде дадено началото на годишното поклонение в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим в бившия концлагер „Белене“.

Събитието ще бъде открито от президента (1997-2002) Петър Стоянов, а тазгодишният специален гост е писателката Теодора Димова. Водещ на възпоменателното събитие е актьорът Руси Чанев. В честването ще се включи служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

Очаква се на бившия Втори обект на лагера „Белене“ за честването да се съберат над 400 души от цялата страна и чужбина.

Организатор на събитието е Инициативна група от личности и организации, обединили усилия за провеждането на поклонението.

Миналата година Инициативната група възстанови годишното поклонение след тригодишно прекъсване.

Лагерът „Белене“ функционира в периода 1949-1987 г. с различни прекъсвания и е най-големият лагер за изолация и пречупване на противниците на БКП в страната.

 

alt

 

През него преминават най-малко 15 000 души, стотици са жертвите, които намират смъртта си в него.

Първото поклонение на Персин се провежда на 12 април 1990 г. и оттогава то е място на памет за жертвите на тоталитарния комунистически режим.

От 10 години в Министерството на културата тече процедура по обявяването на „Белене“ в недвижим паметник на културата с национално значение от най-новото време, но и до днес тази процедура не е завършена.

Очаквайте на desebg.com подробности от събитието. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер
https://www.desebg.com
komdos
Декомунизация
Христо Христов