|
Тоталитаризъм, жертви, памет: Среща-дискусия с писателката Теодора Димова ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Лагерът "Белене" - памет
Написано от Христо Христов   
Петък, 31 Май 2024 06:44

alt

 

Днес,31 май 2024 г., от 17.30 ч. в читалище „Христо Ботев – 1892“ в гр. Белене ще се проведе среща-дискусия „Тоталитаризъм, жертви, памет“ с писателката Теодора Димова.

Събитието е съпътстващо годишното поклонение в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим в концлагера „Белене“, което ще се състои утре, 1 юни 2024 г. на бившия Втори обект на лагера на остров Персин, където Теодора Димова е специален гост на възпоменателното честване.

Организатор на срещата-дискусия с Теодора Димова е инициативната група за подготовка и провеждане на годишното поклонение.

В събитието ще участва президентът (1997-2002) Петър Стоянов, който ще открие годишното поклонение в събота. Водещ на срещата-дискусия е актьорът Руси Чанев.

Входът за събитието е безплатен и свободен. Очаква се в него да участват жители на гр. Белене и околността, както и гости на годишното поклонение.

Теодора Димова е сред най-известните и четени български писатели. Авторка е на 9 пиеси, играни в страната и чужбина. Написала е романите „Емине“, „Майките“, „Адриана“, „Марма, Мариам“, „Влакът за Емаус”, „Поразените“, „Не ви познавам“. През 2007 г. „Майките“ спечели Голямата награда за източноевропейска литература на Bank Austria и KulturKontakt. Книгата има 11 издания у нас и е публикувана на 9 езика. През 2010 г. книгата ѝ „Марма, Мариам“ спечели Националната награда Хр. Г. Данов за българска художествена литература.

През 2019 г. Теодора Димова стана носител на наградата „Хр. Г. Данов” за цялостен принос в българската книжнина. През 2019 г. излезе романът ѝ „Поразените”, който на следващата година се превърна в Роман на годината на НДФ „13 века България”, спечели наградата за проза „Перото” и „Цветето на Хеликон” за най-продавана книга. Носител е на Голямата награда за литература на СУ „Климент Охридски” за 2022 г, както и Вазовата награда за литература за цялостен принос (2023).

През 2023 г. от печат излезе романът ѝ „Не ви познавам”, своеобразно продължение на „Поразените”. През април 2024 г. творбата бе отличена с наградата на „Цветето на Хеликон“ за най-продаван роман през 2023 г.

 

 

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер
https://www.desebg.com
komdos
Декомунизация
Христо Христов