|
Годишно поклонение „Белене“ 2024: Полезна информация за участниците в събитието на Персин ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Лагерът "Белене" - памет
Написано от Христо Христов   
Сряда, 29 Май 2024 11:30

alt

 

Сайтът desebg.com публикува полезна информация за участниците в годишното поклонение в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим в бившия концлагер „Белене“, което ще се проведе тази събота, 1 юни 2024 г., от 11,30 ч. на бившия Втори обект на лагера на дунавския остров Персин.

Честването на жертвите на комунистическата диктатура е неполитическа събитие, а организатор е инициативна група, обединила общественици и организации, работещи доброволно и безвъзмездно за провеждане на възпоменателното честване. С него се продължава традицията за поклонение в памет на жертвите на „Белене“, поставена след 1989 г.

 

Участието в годишното поклонение е безплатно и свободно – то не е обвързано с плащането на каквито и да е такси и издаването на разрешителни режими, припомнят организаторите.


Задължително носене на документ за самоличност

Единственото необходимо нещо за допускането на остров Персин е участниците да носят документ за самоличност, който се изисква при преминаването през портала на затвора в гр. Белене.

За трансфера на гостите без собствен транспорт от брега на остров Персин до мястото на бившия лагер (Втори обект) организаторите са осигурили микробуси за безплатен превоз до бившия лагер и обратно до понтонния мост на река Дунав. Времето за този трасфер е около 20 минути.


Начален час на влизане на остров Персин

Начален час за влизане на остров Персин пред портала на затвора в гр. Белене ще е 9 часа.

Организаторите препоръчват хората да си планират пътуването така, че по възможност да влязат преди 10 часа, защото от този час насетне се получава засилен трафик и се получава опашка.

„Не чакайте последния момент за преминаване през портала на затвора, за да си спестите чакане и притеснение дали ще успеете да стигнете навреме за откриването на събитието“, съветват организаторите.


Не се допускат въоръжени или видимо нетрезви лица

Не се допускат лица, които са въоръжени с огнестрелно или хладно оръжие или с други пособия, застрашаващи живота на другите участници; лица, които са употребили алкохол или са под въздействието на наркотици.

Организаторите са осигурили на мястото на събитието присъствие на линейка на Бърза помощ и лекар, но не носят отговорност за възникнал здравен проблем или пътен инцидент по трасето Белене-Персин-Белене.

Община Белене се е погрижила мястото на бившия лагер да бъде напръскано против кърлежи, но организаторите отбелязват, че не е излишно човек да си носи препарат против комари и кърлежи и да се намаже с него преди влизането на остров Персин. Не се препоръчва ходенето в площи, които не са окосени.


Минерална вода, столове и безплатна брошура за лагера „Белене“

На Втори обект организаторите са осигурени известно количество минерална вода и айран, които ще се предлагат безплатно до изчерпването им. Осигурени са и над 200 стола и множество шатри за сянка.

Тази година за пръв път организаторите са подготвили за гостите безплатна брошура, съдържаща кратка история за жертвите на лагера „Белене“, функционирането му през трите периода, както и превръщането му в място на памет след 1989 г.

 

Изложбите на Втори обект

На Втори обект може да бъдат разгледани две постоянни изложби:

  • Външна (върху стената на първата сграда на Втори обект) – „Свидетели: Памет за концлагера „Белене“ на фондация „Истина и памет“, Културен център „Евгени Босилков и фондация „Остров Белене“, която е базирана на свидетелствата на оцелели лагеристи в концлагера;
  • Вътрешна (в първата сграда на Втори обект) – „Пробив в стената“ с рисунки на бившия лагерист в „Белене“ Петър Байчев.
  • В 11.00 часа в деня на честването на Втори обект ще бъде открита и временната изложба „40 години памет за жертвите на лагера „Белене“ (1984-1987)“, която представя лагеристите по време на насилствената смяна на имената на българските граждани от турски произход в НРБ от комунистическия режим начело с Тодор Живков. Тя е инициатива на гражданското организация „Справедливост, права и културно сътрудничество на Балканите“, обединила бившите лагеристи в „Белене“ по време на асимилацията и техните близки.


Откриване на събитието от президента Петър Стоянов

Годишното честване ще бъде открито в 11,30 ч. от президента (1997-2002) Петър Стоянов. В поклонение ще вземе участие служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

Тазгодишният специален гост на честването ще бъде писателката Теодора Димова. Водещ на поклонението ще е актьорът Руси Чанев. Очаква се честването да завърши около 13.30 ч.


Съпътстващо събитие с писателката Теодора Димова

Инициативната група тази година е организирала още едно, съпътстващо основното събитие на Персин мероприятие.

То е среща-дискусия „Тоталитаризъм, жертви, памет“ с участието на специалния гост Теодора Димова на 31 май 2024 г., петък, от 17.30 ч. в читалище „Христо Ботев – 1892“ в гр. Белене. Събитието ще бъде уважено от президента Петър Стоянов. Водещ ще бъде актьорът Руси Чанев.

Събитието се осъществява със съдействието на Министрество на правосъдието - ръководството на затвора в. гр. Белене, на община Белене и на РПУ-Белене. То става възможно благорение на участниците в доброволната дарителска кампания, която след приключването на събитието се отчита публично и прозрачно.

 

 

 alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер
https://www.desebg.com
komdos
Декомунизация
Христо Христов