|
Президентът Петър Стоянов ще открие годишното поклонение в памет на жертвите на комунистическия режим в лагера „Белене“ 2024 ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Лагерът "Белене" - памет
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 27 Май 2024 10:49

alt

 

Президентът (1997-2002) Петър Стоянов ще открие церемонията на годишното поклонение в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим в концлагера „Белене“, което ще се проведе в събота, 1 юни 2024 г., от 11, 30 ч. на дунавския остров Персин, съобщиха от инициативната група за подготовка на събитието.

Във възпоменателното честване участие ще вземе и служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

Тазгодишният специален гост на поклонението ще бъде писателката Теодора Димова, чийто последен роман „Не ви познавам“ бе отличен през април 2024 г. с наградата на „Цветето на Хеликон“ за най-продаван роман през 2023 г.

Водещ ще е актьорът Руси Чанев, който миналата седмица получи наградата „Аскеер“ за цялостен принос към театралното изкуство.

Тази година организаторите са подготвили и съпътстващо събитие – среща-дискусия със специалния гост Теодора Димова, която ще се състои на 31 май 2024 г. от 17.30 ч. в читалище „Христо Ботев – 1892“ в гр. Белене. На нея също ще присъства президентът Стоянов, а водещ отново ще е актьорът Руси Чанев. Входът е свободен.

На тазгодишното поклонение се очаква да се събират над 400 души от цялата страна и чужбина.

От организаторите подчертават, че участието на гражданите в честването е напълно безплатно и свободно. Единственото, което се изисква е те да носят документ за самоличност при проверката на портала на администрацията на действащия затвор в гр. Белене.

Организаторите работят в тясно сътрудничество с Министерството на правосъдието и ръководството на затвора в гр. Белене, с РПУ-Белене и община Белене за нормално протичане на събитието.

Провеждането на годишното честване става благодарение на доброволната дарителска кампания, организирана от инициативната група за поклонението.

Сайтът desebg.com припомня, че миналата година по инициатива на фондация „Истина и памет“ годишното поклонение в памет на жертвите на „Белене“ бе възстановено, след като в периода 2020-2022 г. нямаше кой да го организира.

Създадена бе инициативна група от общественици, граждански и земеделски организации, както и организации на репресираните от комунистическия режим, която и тази година работи доброволно и безвъзмездно и отчита публично своята дейност и изразходвани средства от дарителската кампания. 

Вижте състава на тазгодишната инициативна група за подготовка на годишното честване на "Белене" - ТУК.

 

 

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер
https://www.desebg.com
komdos
Декомунизация
Христо Христов