|
Писателката Теодора Димова ще бъде специалният гост на тазгодишното поклонение в концлагера „Белене“ 2024 ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Лагерът "Белене" - памет
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 09 Май 2024 11:12

Писателката Теодора Димова ще е специалният гост на тазгодишното поклонение в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим в бившия концлагер „Белене“ на дунавския остров Персин | Снимка: Личен архив на Теодора Димова.

 

Писателката Теодора Димова ще бъде специалният гост на тазгодишното поклонение в концлагера „Белене“, съобщиха от Инициативната група за организиране на събитието, което ще се проведе на 1 юни 2024 г., събота, от 11,30 ч. на Втори обект на дунавския остров Персин.

Там през април 1949 г. комунистическото правителство с министър-председател Георги Димитров създава най-големия лагер за политически противници на тоталитарния режим, през който преминават най-малко 15 000 души, а стотици намират смъртта си в него.

С възстановяването на годишното поклонение през 2023 г. след прекъсването през 2020 г. в пандемията от covid-19 организаторите на честването въведоха нова форма на публичност, а именно „специален гост на събитието“.

Неговата цел е да допринася и утвърждава възпоменателната инициатива на „Белене“ като една от формите за почит на жертвите на комунистически тоталитарен режим и предаване на паметта за случилото се с тях към следващите поколения.

Миналата година специален гост на събитието бе Комисията по досиетата с председател Евтим Костадинов, която по време на поклонението представи тематичен документален сборник „Държавна сигурност и лагерът „Белене“, съдържащ архивни документи на репресивния апарат на БКП, както и документи от досиета на различни лагеристи, преминали през концлагера.

Тази година организаторите са се спрели на писателката Теодора Димова, защото тя не само засяга темата за комунистическото минало в своето творчество, но и заема открита и ясна гражданска позиция за необходимостта от преосмислянето на тоталитарния режим в България, както и за значението на паметта на обществото към този исторически период.

„Дълбоко се развълнувах от поканата да почетем заедно паметта на жертвите на тоталитарния период. Това е наше задължение пред страданието на нашите предци“, заяви пред desebg.com Теодора Димова по повод поканата да бъде специален гост на поклонението на „Белене“ 2024.

„Но това е също и грижа за тези, които идват след нас. Защото без паметта за онова, което е било, те остават оголени и без защита, без имунитет към злото, то сменя само външния си вид, в същността си остава същото“, допълни тя.

 

Теодора Димова – четен, превеждан и отличаван творец

Теодора Димова е сред най-известните и четени български писатели. Авторка е на 9 пиеси, играни в страната и чужбина. Написала е романите "Емине", "Майките", "Адриана", "Марма, Мариам" и „Влакът за Емаус”.

През 2007 г. "Майките" спечели Голямата награда за източноевропейска литература на Bank Austria и KulturKontakt. Книгата има 11 издания у нас и е публикувана на 9 езика, между които немски, френски, руски, полски, унгарски, словенски и др. "Адриана" е преведена във Франция и Чехия, по романа е направен и филмът „Аз съм ти”.

През 2010 г. книгата ѝ „Марма, Мариам“ спечели Националната награда Хр. Г. Данов за българска художествена литература. През 2019 Теодора Димова стана носител на наградата „Хр. Г. Данов” за цялостен принос в българската книжнина. През 2019 г. излезе романът ѝ „Поразените”, който на следващата година се превърна в Роман на годината на НДФ „13 века България”, спечели наградата за проза „Перото” и „Цветето на Хеликон” за най-продавана книга.

Носител е на Голямата награда за литература на СУ „Климент Охридски” за 2022 г, както и Вазовата награда за литература за цялостен принос през 2023 г.

През 2023 г. от печат излезе романът ѝ „Не ви познавам”, своеобразно продължение на „Поразените”. През април 2024 г. творбата бе отличена с наградата на „Цветето на Хеликон“ за най-продаван роман през 2023 г.


Съпътстващо събитие с участието на Теодора Димова

Освен участие в самото поклонение на 1 юни на остров Персин с Теодора Димова ще се състои и съпътстващо събитие среща-дискусия „Тоталитаризъм, жертви, памет“, която ще се проведе в читалището „Христо Ботев – 1892“ в гр. Белене на 31 май, петък, от 17.30 ч.

Съпътстващото събитие е организирано от Инициативната група за поклонението на „Белене“ 2024 г. съвместно с ръководството на читалището в гр. Белене.

На срещата-дискусия с Теодора Димова могат да присъстват, както жители на гр. Белене и близките населени места, така и всички гости, които ще пристигнат в района ден преди събитието на 1 юни 2024 г. на Втори обект на остров Персин.

Водещ и на двете събития на 31 май и 1 юни в гр. Белене и на остров Персин ще бъде актьорът Руси Чанев.

В момента тече дарителска кампания за организиране на годишното поклонение на "Белене", която може да бъде подкрена - ТУК.

Очаквайте на desebg.com интервю с писателката Теодора Димова.

 


alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер
https://www.desebg.com
komdos
Декомунизация
Христо Христов