|
Изследователка дари приходите от книгата си за поклонението в памет на жертвите на комунизма в „Белене“ ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Лагерът "Белене" - памет
Написано от Държавна сигурност.com   
Събота, 30 Март 2024 14:25

alt

 

Изследователката Веселина Узунова дари постъпленията от наскоро издадена своя книга за организиране и провеждане на тазгодишното поклонение в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим в концлагера „Белене“, съобщи Христо Христов, изпълнителен директор на фондация на „Истина и памет“, съорганизатор на събитието, което ще се проведе на бившия Втори обект на лагера на остров Персин на 1 юни 2024 г.

Веселина Узунова, която е асистент в Института за исторически изследвания на БАН и главен уредник в Регионалния исторически музей в Хасково, представи през февруари тази година изследването си „Белязан доживот“ – спомени на полицейския служител Здравко Шейтанов (1944-1960).

Мемоарите на бившия контраразузнавач от полицията в Хасково са изключително ценни, тъй като са единствените, описващи арестите в града непосредствено след 9 септември 1944 г. и дейността на „народния съд“ в Хасково през 1945 г. (самият Шейтанов е осъден на 15 години затвор, а три години е въдворен в концлагера „Белене“).

Те са обогатени от Узунова с подробно изследване за периода, с материали за Здравко Шейтанов от досието му в Държавна сигурност и с важни подробности от държавните архиви, даващи подробна картина на обстановката и събитията в Хасково през 30-те и 40-те години на ХХ век, включително и на местната полицейска служба. Книгата е издадена от издателство „Проф. Марин Дринов“ – БАН.

Веселина Узунова е първият спомоществовател, който подкрепя щедро тазгодишната дарителска кампания за подпомагане на провеждането на поклонението на „Белене“.

За втора поредна година то се организира от Инициативна група, в която доброволна са се включили личности, граждански организации, Съюза на репресираните от комунизма „Памет“, както и от партиите БЗНС и „Обединени земеделци“.

„Дарих постъпленията от продажбата на книгата „Белязан доживот“, за да не бъде забравено мястото, събрало тъжните съдби на хиляди българи“, заяви Веселина Узунова, потърсена за коментар от desebg.com.

По думите ѝ лагерът „Белене“ е единствената наказателна колония в България и една от малкото съществували в Европа, която е изолирала политическите противници на тоталитарната власт за периода 1944-1987 г.

„Светът трябва да научи за това място час по-скоро, а то може да стане само като съхраним паметта за изпратените там хора“, убедена е Узунова.

От името на Инициативната група за организирането на поклонението в „Белене“ 2024 Христо Христов благодари на изследователката за жеста и подкрепата ѝ.

Интересно е, че тя не е единственият изследовател на периода на комунистическия режим, който прави дарение за предстоящото събитие на остров Персин на 1 юни 2024 г.

Проф. Вили Лилков също е сред първите, които са се включили в стартиралата тази седмица дарителска кампания за събитието.

Той е съавтор на книгите „Бивши хора“ и „Погубената България“, осветили съдбата на стотици представители на българския елит до 1944 г., дамгосани от комунистическия режим по съветски образец като „бивши хора“ и подложени на продължителни репресии и терор.

Лилков е автор и на изследванията „Стопанските абсурди на българския комунизъм“, „Доблест и наказание“ за съдбата на осъдените от „народния съд“ спасители на българските евреи и „Наши хора по квалификацията на БКП“ за привилегиите на комунистическа върхушка.

Миналата година в дарителската кампания се включи и Борислав Скочев, автор на единственото подробност изследване за създаването и дейността на лагера „Белене“.

Тази година сред първите дарители за събитието в памет на жертвите на комунистическия режим в „Белене“ е Стойчо Стоев, директор на училище във Варна и син на земеделеца Андон Стоев Андонов от опозиционния БЗНС, въдворен в лагера на 22 години и оцелял в него след 6-годишен престой.

Сред първите дарители е и Никодим Янушев, политически емигрант в САЩ по време на комунистическия режим, син на предприемача Иван Цолов от Угърчин, Ловешко, въдворен без съд и присъда в няколко лагери след 9 септември 1944 г., включително и в „Белене“.

Никодим Янушев е автор на мемоарите „Моите животи“ и герой в документалната поредица „Отворени досиета“ на БНТ, посветена на жертвите на комунистическия режим.

Имената на всички дарители ще бъдат обявени публично с благодарност от организаторите на самото честване.

Дарителската кампания за организиране и провеждане на годишното поклонение на „Белене“ на 1 юни 2024 г. продължава. Повече информация за нея вижте – ТУК.

 

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер
https://www.desebg.com
komdos
Декомунизация
Христо Христов