|
Стартира дарителска кампания: Да почетем жертвите на комунистическия концлагер „Белене“ 2024 ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Лагерът "Белене" - памет
Написано от Христо Христов   
Сряда, 27 Март 2024 12:10

alt

 

Инициативната група за подготовка на годишното поклонение в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим в лагера „Белене“ тази година обявява дарителска кампания.

Целта ѝ е със събраните средства да бъде подпомогнато организирането и провеждането на тазгодишното възпоменателно поклонение, което ще състои на 1 юни 2024 г., събота, от 11.30 часа на Втори обект на бившия лагер на остров Персин до гр. Белене.

Средства са необходими за:

  • наемане на бусове за трансфер на гостите от сушата до Втори обект на остров Персин;
  • наемане на автобус по линията София-Белене-София за поклонници от столицата, включително ученици или студенти;
  • издаване на информационна брошура на български и английски език;
  • закупуване на допълнителни шатри и столове;
  • озвучаване на събитието;
  • осигуряване на присъствието на специалния гост на поклонението за тази година;
  • закупуването вода и безалкохолни напитки за участниците в събитието.

Дарителската сметка, по която ще се набират даренията в Юробанк България АД (Пощенска банка) е на фондация „Истина и памет“, съорганизатор на събитието:


IBAN – BG87BPBI79401082813401
BIC – BPBIBGSF
Основание за дарението: „За поклонението на лагера „Белене“.

 

„Както направихме и през 2023 г. организирането на това събитие и разходите, свързани с него ще бъдат при пълна прозрачност и отчетност“, заяви пред desebg.com журналистът Христо Христов, изпълнителен директор на фондация „Истина и памет“.

„Предвиждаме по време на събитието да съобщим публично, че то става възможно благодарение на спомоществователите, като посочим поименно имената им“, допълни той.

Подробна информация с отчет за дарителската кампания ще бъде публикувана в специалната рубрика „Лагерът „Белене – памет“ на desebg.com след провеждане на събитието, както това беше направено през 2023 г.

„Всички онези, които са се включили в инициативата за организиране на годишното честване в памет на жертвите на лагера „Белене“ през 2024 г., работим доброволно и безвъзмездно“, уточни още Христо Христов.

През 2023 г. по предложение на фондация „Истина и памет“ бе създадена Инициативна група за възстановяване на годишното поклонение на лагера „Белене“, след като в периода 2020-2022 г. такова не беше провеждано.

Тази година отново публично бе обявено сформирането на Инициативна група от желаещи да подкрепят и участват в подготовката за събитието на 1 юни 2024 г.

Вижте повече за Инициативната група за провеждане на годишното поклонение в памет на жертвите на лагера „Белене“ за тази година – ТУК.
Вижте повече за лагера „Белене“ като място на памет – ТУК.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер
https://www.desebg.com
komdos
Декомунизация
Христо Христов