|
Петя Ставрева на „Белене“ 2023: Свободата ни е платена с репресии, гонения и заличени човешки животи на жертвите на комунизма ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Лагерът "Белене" - памет
Написано от Христо Христов   
Вторник, 20 Юни 2023 13:26

alt

 

Сайтът desebg.com продължава с публикуването на словата, произнесени от участници в годишното поклонение в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим в лагера „Белене“, състояло се на 3 юни 2023 г. на бившия Втори обект на остров Персин, където през 1949 г. диктатурата на БКП създава най-големия лагер за политически противници на комунистическата власт. Днес сайтът публикува речта на Петя Ставрева, председател на партия „Обединени земеделци“:


Скъпи земеделци, демократи, радетели на каузата на свободата, уважаеми гости,

Днес отново сме тук, на знаковия за нас остров Персин край Белене, за да отдадем почит на хилядите невинни жертви на комунизма, откраднал живота на няколко поколения българи. Това свещено парче земя във водите на Дунав е територия на паметта и на несломимия човешки дух, проправил пътя към свободата!

Тази свобода, платена с репресии, гонения и заличени човешки животи, няма алтернатива. Тя е сърцевината на демокрацията, която направи възможно членството на България в Европейския съюз и в НАТО. Живеем във време на много кризи и конфликти.

Руската инвазия в Украйна постави на изпитание европейската ни солидарност и показа, че злото няма почвен ден. Като общество и като държава сме призвани да отстояваме своя цивилизационен избор и европейските ценности – символ на мира и демокрацията.

Днес България е подложена на много изпитания – силите на мрака и задкулисието се опитват да ни отклонят от европейския път, а зависими популисти чертаят нови разделителни линии в българското общество.

Време е да обединим усилия в името на утрешния ден на успешна европейска България, избрала пътя на свободата и демокрацията.

От Обединени земеделци продължаваме да настояваме темата за комунистическите лагери, като част от репресивната машина на БКП, да има своето място в учебниците по история. Черните страници на комунистическите репресии трябва да бъдат прочетени докрай.

Тази истина е необходима на младите поколения българи и на цялото ни обществото, за да не позволяваме нови посегателства срещу свободата и демократичния път на развитие на България.

Поклонението ни тук, на остров Персин, е като Песен на свободата, в която отеква и заветът на мъчениците от Белене. Нека се поклоним пред тяхната саможертва и да пазим спомена за тях жив, за да не допуснем историята да се повтаря!

Аз съм тук, за да се поклоня и пред паметта на моя дядо – земеделецът Иван Янакиев, чиито младост и живот бяха белязани от лагерите на смъртта.

Днес [3 юни 2023 г.], на Черешова задушница, отдаваме почит и пред паметта на хилядите земеделци, които станаха жертва на комунистическия режим. Ние, техните последователи, продължаваме свещената борба за мир, хляб, народовсластие и свобода! 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер
https://www.desebg.com
komdos
Декомунизация
Христо Христов