|
Сборникът за лагера „Белене“ и неговите жертви бе разграбен за минути ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Лагерът "Белене" - памет
Написано от Държавна сигурност.com   
Вторник, 06 Юни 2023 14:10

alt

 

Най-новият документален сборник на Комисията по досиетата „Държавна сигурност и лагерът Белене“ бе буквално разграбен за броени минути от участниците в годишното поклонение на остров Персин в събота, провеждащо се на бившия Втори обект – мястото, където през 1949 г. комунистическият режим създава най-големия лагер за политически противници на БКП.

Комисията по досиетата, която отдавна е спечелила общественото доверие с дейността си от 2007 г. насам, бе поканена на събитието като специален гост и трябваше да представи тематичния си сборник, посветен на лагера „Белене“.

Бързото разграбване на фототипното документално издание обаче промени сценария.

„Няма да представяме сборника, както беше предвидено първоначално, защото той сам се представи и е в ръцете на всички вас“, заяви председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов пред участниците в годишното поклонение в памет на жертвите на тоталитарния режим на БКП на БКП.

„Той бе съставен по идея на журналиста Христо Христов и върху него работиха нашите млади експерти (, б. ред.), които дойдоха на „Белене“ и имаха готовност да го представят“, разкри Евтим Костадинов.

Освен председателят на Комисията по досиетата събитието уважиха секретарят на независимия държавен орган Мариана Даракчиева и членовете ѝ Борис Михайлов и Георги Пангаров, а също така съставителите на сборника за „Белене“ старши експертите Марко Цветков и Красимир Кръстев, водени от началника на отдел „Изследване и публичност“ в Комисията Антония Гулева.

Новият документален сборник „Държавна сигурност и лагерът „Белене“ може да бъде изтеглен в електронен вариант от сайта на Комисията (проследи линка – ТУК).

По-долу desebg.com публикува словото на председателя на Комисията по досиетата, произнесено по време на годишното честване в памет на жертвите на лагера „Белене“.


Евтим Костадинов: Трудно се говори на „Белене“

Трудно се говори. Трудно се гледа и трудно се възприема това, което виждаме тук. Приятелите питат: „Как го възприемаш [лагера „Белене“]? Трудно. Защото, това, което се вижда тук, е било нечовешко. Но това, което всъщност са сторили тези, които са дали своя живот тук за това, за което ние продължаваме да се борим днес.

Благодаря на тези, които съдействаха да бъде създаден и приет закона за досиетата. Три опити бяха правени преди това, четвъртият се оказа успешен.

Видях се тук с г-н Касим Дал, който е един от основните народни представители в 40-то Народно събрание, които [през 2006 г.] движиха създаването на закона и по неговото приемане.

Благодаря на онези, които гласуваха доверие на членовете на Комисията през първия и през втория мандат.

Благодаря на тези, които помогнаха на Комисията да извърви този тежък път до настоящия момент – на тези политически партии, чиито представители виждам да са сред нас.

Най-вече благодаря на тези представители на медиите, които повярваха в нас. Благодаря на Христо Христов, на проф. Вили Лилков, които помогнаха Комисията да стане достояние със своята дейност пред всички и най-вече да привлече вниманието на по-младите хора да разберат за това, което е ставало.

Поклон пред жертвите, които са страдали тук и пред тези, които създадоха тази организация това събитие днес да се случи и дано да се случва и занапред.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер
https://www.desebg.com
komdos
Декомунизация
Христо Христов