|
Конференция: Учени, изследователи и жертви ще говорят за лагера „Белене“ и липсата на правосъдие ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Лагерът "Белене" - памет
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 20 Април 2023 12:02

 alt

 

В започващата днес двудневна международна научна конференция „Привилегировани и ощетени“ в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград е отделен специален панел за най-големия лагер за политически противници на тоталитарния комунистически режим „Белене“.

В програмата ще вземат участие не само учени и изследователи, но и жертви на репресивната машина на БКП, преминали през лагера „Белене“, става ясно от програмата на събитието.

В утрешния ден, 21 април 2023 г., от 10,30 часа ще се състои панел „Разговор за жертвите в „Белене“: Защо справедливото преследване е важно за нас?“

Бившият концлагерист Шукри Алтай, въдворен без съд и присъда в „Белене“ по време на насилствената смяна на имената на българските граждани от турски произход, и член на гражданската организация „Справедливост, права и културно сътрудничество на Балканите“,
ще говори за очакванията, продължаващи повече от 30 години, за справедлив процес срещу виновните за насилствената асимилация 1984-1989 г.

Зейнеп Зафер от Анкарския университет ще представи доклад „Концлагерът „Белене“ и мюсюлманските общности (1964 – 1987)“.

В същия панел разследващият журналист и изследовател на архивите на ДС Христо Христов ще представи презентацията си „Създаване и функциониране на концлагера „Белене“ и паметта за неговите жертви“.

В друг панел ще бъдат разгледани правните аспекти за търсене и въздаване на справедливост по съдебен път в случаи на нарушени основни човешки права, както е при престъплението на БКП с т. нар. възродителен процес.

В този панел, озаглавен „Законна дискриминация или безнаказаност“: Услуга за нарушителите на човешките права“, адвокат Есен Фикри ще представи 31-годишната история на делото срещу виновните висши функционери от БКП за насилствената смяна на имената на българските граждани мюсюлмани.

XXXII международна конференция „Привилигировани и ощетени“ се организира от Международния университетски семинар за балканистични проучвания и специализации към Филологическия факултет и Правно-историческия факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски“.

В научния форум ще участват над 40 изследователи и преподаватели от България, Турция, Румъния, Северна Македония, Косово, Швеция, Италия, Чехия, Грузия и Англия. Част от докладите ще бъдат публикувани до края на 2023 г. в два тематични броя на списание „Балканистичен форум“ (Balkanistic Forum).

В днешния, първи ден от международната конференция, участие ще вземат такива имена като проф. Пламен Дойнов, ректор на Нов български университет, проф. Евелина Келбечева от Американския университет в България, Ана Лулева, БАН и др.

 

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер
https://www.desebg.com
komdos
Декомунизация
Христо Христов