|
На 3 юни ще се проведе тазгодишното поклонение в памет на жертвите на лагера „Белене“ ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Лагерът "Белене" - памет
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 09 Март 2023 17:56

alt

 

На 3 юни 2023 г., събота, от 12.00 часа ще се състои тазгодишното възпоменание на жертвите на тоталитарния комунистически режим в лагера „Белене“.

Решението е взето от инициативната група за възстановяване на поклонението на „Белене“, което беше прекъснато в периода 2020-2022 г., научи desebg.com от организаторите.

Инициативната група обединява граждани, организации на репресираните от комунистическия режим, други неправителствени организации, политически партии, представители на Европейския парламент и на местната власт в България, а също така и известни публични фигури, които желаят да се възстанови традицията от 1990 г. за честване на жертвите на комунистическата диктатура в най-големия лагер за политически противници на БКП, създаден в страната.

Събитието, ще се проведе, както досега, на мястото на бившия Втори обект на концлагера на остров Персин на река Дунав, където през 1949 г. по нареждане на комунистическото правителство е поставено началото на лагера „Белене“.

Годишното възпоменание традиционно се провежда последната събота на месец май или първата събота на месец юни.

Последното годишно честване на жертвите на концлагера бе през 2019 г., а негови съорганизатори бяха фондация „Остров Белене“ и община Белене.

Същата фондация организира поклонението и през 2017-2018 г. Преди това, в периода 2014-2016 г. то бе организирано от местния католически свещеник Паоло Кортези, а преди него за това се грижиха организациите на репресираните от комунистическия режим в България.

През 2020 г. поклонението не се проведе заради пандемията от коронавирус, а през 2021 и 2022 г. се оказа, че няма кой да го организира.

Сайтът desebg.com ще информира своевременно за хода на организацията на тазгодишното почитане на жертвите в лагера „Белене“.

За новините, свързани с поклонението на 3 юни 2023 г., следете специалната рубрика на desebg.com „Лагерът „Белене“ – памет“, както и страницата във Фейсбук – „Поклонение пред жертвите на комунизма в лагера „Белене“.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер
https://www.desebg.com
komdos
Декомунизация
Христо Христов