|
Инициативна група възстановява годишното възпоменание на жертвите в комунистическия концлагер „Белене“ ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Лагерът "Белене" - памет
Написано от Държавна сигурност.com   
Понеделник, 06 Март 2023 15:35

alt

 

Граждани от България и чужбина, неправителствени организации, партийни формации, членове на Европейския парламент, представители на местната власт и известни публични фигури се обединиха в инициативна група за възстановяване на годишното поклонение в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим „Белене“, което се провеждаше ежегодно от 1990 до 2019 г.

Както desebg.com писа след тежката година на пандемия от коронавирус през 2020 г. се оказа, че през 2021 и 2022 г. няма кой да организира традиционните възпоменанията на „Белене“.

След рухването на тоталитарното управление на БКП за годишното поклонение на мястото на бившия лагер на остров Персин на река Дунав до гр. Белене дълги години се грижиха организациите на репресираните от комунистическия режим.

В периода 2014-2016 г. то е поето от местния католически свещеник Паоло Кортези, а в периода 2017-2019 г., включително, годишното поклонение бе организирано от създадената по негова идея фондация „Остров Белене“, представлявана от беленчанина Михаил Маринов.

Неотдавна журналистът и изпълнителен директор на фондация „Истина и памет“ Христо Христов отправи публичен апел за обединение на заинтересованите страни в обществото за възстановяване на годишното възпоменание на жертвите в концлагера „Белене“. На призива му се отзоваха:

 • граждани от страната, както и българи от Чехия, Великобритания и САЩ;
 • Съюзът на репресираните от комунизма – памет с председател Лиляна Друмева;
 • Гражданската организация „Справедливост, права и културно сътрудничество на Балканите“, обединила бившите жертви на „Белене“ от времето на „възродителния процес“ и техните близки с председател Сафие Юрдакул;
 • Съюзът на репресираните от комунистическия режим с председател доц. Драго Михалев;
 • Атлантическият съвет на България;
 • партия „Обединени земеделци“ с председател Петя Ставрева;
 • БЗНС с председател Илия Зюбмилев (и в двете земеделски партии има много наследници на жертви на комунистическия режим, включително и такива от лагера „Белене“);
 • д-р Андрей Ковачев, евродепутат, инициатор на множество събития за преосмисляне на комунистическото минало;
 • Корнелия Маринова, кмет на гр. Ловеч, един от малкото представители на местната власт, ангажирани с паметта към жертвите на комунистическия режим;
 • Евгений Михайлов, режисьор и общественик, ангажиран с темите за комунистическото наследство и метастазите му;
 • проф. Вили Лилков, изследовател на комунистическия период и автор на книги, посветени на жертвите на тоталитарното управление на БКП;
 • Касим Дал, политически затворник от комунизма, председател на фондация „Свобода и достойнство“;
 • Стойко Стоянов, главен редактор на сайта Faktor.bg;
 • Георги Михайлов, историк, основател на сайта desehistory, член на УС на фондация „Истина и памет“.

Инициативната група си поставя за цел да работи безвъзмездно за възстановяване на годишното поклонение в памет на жертвите на „Белене“, което традиционно се провежда в края на май или началото на месец юни.

Решенията ще се взимат след обсъждане в групата и ще бъдат обявявани публично в създадената специално за това нова рубрика „Лагерът „Белене“ – памет“ на сайта desebg.com, както и на страницата във Фейсбук „Поклонение през жертвите на комунизма в лагера „Белене“.

Инициативната група е отворена и към нея могат да се присъединява всеки, който желае да помогне за организиране и провеждане на събитието (желаещите могат да пишат на мейл - lager.belene.pamet@gmail.com).
Вижте повече за концлагера „Белене“ като място за памет след 1989 г. – ТУК.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер
https://www.desebg.com
komdos
Декомунизация
Христо Христов