|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Над 70 сътрудници на ДС са разкрити като кредитни милионери с дългове към Биохим ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Кредитни милионери
Написано от Христо Христов   
Вторник, 29 Ноември 2016 20:17

alt
Комисията по досиетата разкри над 70 сътрудници на тоталитарните комунистически служби, които са кредитни длъжници към бившата банка Биохим.

Проверката е обхванала общо 482 юридически лица, които към 1997 г. са дължали на Биохим над 1 млн. неденоминирани лева (решение №2-784 от 29 ноември 2016 г.), съгласно списъка на БНБ за кредитните длъжници.

Зад тези 482 дружества комисията е установила 780 души, заемали ръководни постове в тях. От тези 780 лица 88 са с установена принадлежност към Държавна сигурност или разузнавателните служби на БНА.

Комисията е огласила данните за 74 от тях, тъй като останалите 14 души са починали и по закон информацията за тях не се оповестява.

Прави впечатление, че по няколко сътрудници на комунистическите служби има в ръководствата на частни банки и големи държавни предприятия, които са задлъжнели през 90-те години на миналия век към Биохим.

Такива са Кристалбанк, Елитбанк (създадена със заем от Биохим), Частна земеделска и инвистиционна банка, а също така и „Балканкар холдинг”, „Плама”, „Свилоза”, „Елпида” 3, Финансова брокерска къща (Валентин Моллов).

В „Гримекс груп” ООД пък са се „групирали” няколко бивши щатни служители на Софийско градско управление на МВР-ДС, която към 1997 г. е с 5 млн. неденоминирани лева дългове към Биохим и 1 млн. лева неизплатени лихви.

Това е втората проверка на кредитните милионери с дългове към банка Биохим. Първата проверка беше през 2014 г., когато Комисията провери близо 350 лица, от които обяви 35 кредитни милионери с досиета.

Втората проверка става факт, след като Комисията е изискала по съдебен път информация за значителен брой дружества с дългове към Биохим, за които при първата проверка са отсъствали данни за лицата, заемащи ръководни постове в тях.

Банка Биохим е създадена през 80-те години, за да обслужва основно държавните предприятия на химическата промишленост. През първата половина на 90-те години е направен неуспешен опит за нейната тайна приватизация от скандално нашумелия в началото на прехода бизнесмен Дилян Дорон.

Според доклада на Национална служба „Сигурност” (контраразузнаването) на МВР от 1996 г. за банковите фалити банка Биохим има 8,2 млрд. лева лоши кредити.

През 2005 г. Биохим се слива с Хеброс банк и Булбанк, днес УниКредит Булбанк.

През 2013 г. Комисията по досиетата стартира глобалната проверка на кредитните милионери, като в почти всички банки на ръководни постове се оказаха агенти или щатни служители на Държавна сигурност или разузнавателните служби на БНА.

Виж предходните решения на Комисията за кредитните длъжници в секцията WHO IS WHO, рубрика "Кредитни милионери" на сайта.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов