|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Съветът на директорите на „Нефтохим” – пълен с агенти на ДС ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Кредитни милионери
Написано от Христо Христов   
Вторник, 20 Септември 2016 20:47

alt

Почти една дузина членове на Съвета на директорите на „Нефтохим” преди да бъде приватизиран от Лукойл през 1999 г. са били пряко свързани с Държавна сигурност.

Агентурното минало на общо 10 души от Съвета на директорите на рафинерията излезе наяве при проверката на кредитните милионери на фалиралата през 1997 г. Агробизнесбанк, обявена от Комисията по досиетата (решение №2-705 от 16 септември 2016 г.).

Според бюлетина на БНБ за кредитните длъжници „Нефтохим” е длъжник към този трезор с 14,7 млрд. неденоминирани лева, както и с над 1,2 млрд. неденоминирани лева лихва.

От проверените 120 лица с дължими кредити от над 1 млн. лева към банката с установена принадлежност към ДС са общо 30 души.

От тях Комисията е обявила данните за 21 лица, тъй като останалите 9 са починали и в този случай законът не разрешава оповестяването на информацията на агентурното им минало.

От разкритите имена прави впечатление присъствието на агенти на тоталитарните комунистически служби именно в Съвета на директорите на държавната „Нефтохим” преди предприятието да бъде приватизирано от Лукойл по време на управлението на СДС и кабинета Костов.

Сред обявените агенти в Съвета на директорите на „Нефтохим” са: Александър Стоянов, Владимир Жеглов – съветник на бившия социалистически премиери  лидер Жан Виденов, Георги Андонов, Едит Гетова – зам.-министър на икономиката в кабинета Костов, Николай Николов, Петър Цибрански, Пламен Димитров, Пламен Камбуров, Страхил Балов и Тодор Петров.

Освен от „Нефтохим” агенти на ДС присъстват и на ръководни постове в други държавни предприятия, като „НИТИ” ЕАД Казанлък, „ВИТАМИНА” АД - гр. Стамболийски и „БАЛКАНКАР ХОЛДИНГ” АД – всички те с дългове към Агробизнесбанк.

При Агробизнесбанк, която официално беше заличена през 2001 г., симбиозата на тоталитарните служби е пълна, тъй като част от ръководството на самата банка начело с Христо Александров също е с агентурно минало.

Сега Комисията по досиета прави видимо и присъствието на сътрудниците на Държавна сигурност сред кредитните милионери, получавали щедро средства от Агробизнесбанк преди да фалира.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов