|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Досието „ЗИНГЕР”. Част 2: Указанията на РУ-ГЩ към Тилев да ухажва и да се прави на влюбен ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Кредитни милионери
Написано от Христо Христов   
Сряда, 12 Август 2015 06:37

alt
Сайтът desebg.com публикува част 2 от „Досието „ЗИНГЕР” – делото на банкера Атанас Тилев, собственик на фалиралите през 1996 г. Банка за земеделски кредит и добруджанската банка като сътрудник на Разузнавателното управление на Генералния щаб (РУ-ГЩ, военното разузнаване) на БНА.

От него става ясно, че още преди да бъде привлечен през 1972 г. от Първо главно управление на ДС за нещатен оперативен работник под псевдонима „РУМЯНЦЕВ”, Тилев е дал съгласие за сътрудничество на военното разузнаване под псевдонима „ЗИНГЕР”.

РУ-ГЩ поощрява завършващия през 1969 г. студент по „Външна търговия” и работещ през лятото като нещатен сътрудник – преводач в ЦК на БКП да продължи връзката си с Кукка-Мария Карялайнен, гимназистка и дъщеря на министъра на външните работи на Финландия Ахти Карялайнен, с която Тилев се запознава през 1968 г., когато превежда на баща ѝ, докато двамата са на почивка в правителствената резиденция на „Златни пясъци” във Варна.

Целта на военното разузнаване е да използва любовта на непълнолетната дъщеря на финландския министър към Тилев и той да сключи брак с нея, за да вземе финландско гражданство, името на влиятелната фамилия и да може да извършва задачи във Финландия или друга западна страна като нелегал на РУ-ГЩ.

В част 2 от поредицата са представени указанията, които РУ-ГЩ дава на „ЗИНГЕР” за срещата на Тилев с Кукка-Мария Карялайнен през лятото на 1969 г., когато тя пристига като туристка в „Златни пясъци” във Варна специално, за да се види със своя любим.

В част 1 от „Досието „ЗИНГЕР” се разказва за първите контакти на военното разузнаване с Атанас Тилев от май 1969 г.


Указанията на военното разузнавате към „ЗИНГЕР”

В първия документ, в който РУ-ГЩ назовава в досието му Атанас Тилев с псевдонима „ЗИНГЕР”, военното разузнаване дава насоки как той да действа и какви въпроси да изясни при срещата му с Кукка-Мария през лятото на 1969 г. Документът е секретни указания, дадени на „ЗИНГЕР” при заминаването му в гр. Варна и е утвърден от началника на отдел 06 „Гърция” на военното разузнаване на 3 юли 1969 г.

 

alt

 

Първата основна задача, която му е поставена е „ЗИНГЕР” да разкрие реалните възможности и пътища за получаване на финландско поданство, промяна на фамилното име и къде може да се устрои на работа при евентуален брак.

„За изпълнението на тази задача вие ще имате възможност при срещите си с Мария Карялайнен да беседвате по различни въпроси, в това число и по въпросите, засягащи личните ви интимни отношения, е записано в документа.

Линията на поведение, която е зададена на „ЗИНГЕР” по отношение на непълнолетната дъщеря на финландския външен министър е „да се държите като човек, който с нетърпение и голямо желание е очаквал този щастлив за двамата ви момент да бъдете заедно”.

Военното разузнаване указва на Тилев:

„Ще я ухажвате и ще се стараете всяко свободно време да прекарвате с нея, ще я забавлявате и предразполагате към откровеност и нежност. Във ваше лице тя трябва да вижда действително влюбеният в нея човек, готов на всичко за нея, но същевременно и разсъдлив, интересуващ се за всички подробности на утрешния им съвместен живот.”

Ето и документа на военното разузнаване:

 

alt

alt

alt

alt 


УТРЕ: Какво докладва Атанас Тилев на РУ-ГЩ след срещите му с дъщерята на финландския министър на външните работи.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов