|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Куп известни лица се оказаха кредитни милионери към банка „Хеброс” ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Кредитни милионери
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 15 Септември 2014 09:26

alt

Какво е общото между ген. Тодор Бояджиев – зам.-началник на Първо главно управление на ДС и след промените депутат от БСП, професора по целебно и здравословно хранене Христо Мермерски, „честния частник” Валентин Моллов, банкерът от Първа частна банка Венцислав Йосифов, дипломата Николай Арабаджиев, бившият народен от БЗНС „Александър Стамболийски” (коалиционния партньор на БСП) Орлин Ризов и бивш шеф на Федерацията по тежести, зам.-министъра на външните работи по времето на Виденов Константин Главанаков и бивш посланик в Токио?

Отговор на въпроса дава проверката на Комисията по досиетата на кредитните длъжници към банка „Хеброс” (решение №2-392 от 10 септември 2014 г.). Посочените лица освен, че са сътрудници на комунистическите тоталитарни служби, заедно с още 11 души са в списъка на ръководните и управителни органи на дружества с дългове към „Хеброс” от над 1 млн. неденоминирани лв. Проверени са общо 221 лица, свързани с управителните и ръководни органи на фирми – длъжници към банката.

О. р. ген. Тодор Бояджиев, известен като дългогодишен щатен служител на Първо главно управление на ДС с няколко школи в КГБ, в края на 80-те години и негов зам.-началник, а след промените главен секретар на МВР и депутат от БСП, се оказа, че е бил член на Съвета на директорите на фирмата – длъжник „Млечна промишленост” АД с дълг от 13 млн. неденоминирани лв.

Проф. Христо Мермерски, автор на серия от книги за здравословно хранене и бивш зам.-министър на земеделието, съветник в българското посолство във Вашенгтон и преподавател в университети в САЩ, Европа и Африка, е бил член Съвета на директорите на фирмата – длъжник „Родопа В. Търново” АД, която е длъжник на „Хеброс” с два кредита на обща стойност над 13 млн. неденоминирани лв., но само лихвите по единия от тях са над 38 млн. неденоминирани лв.

Шефовете на Първа частна банка (на ДС) Валентин Моллов и Венцислав Йосифов, които по времето на прехода са свързани още с куп банки и организации, а Йосифов беше и кандидат за кмет на София, издигнат от БСП, а впоследствие и кандидат за президент, издигнат от инициативен комитет, са в ръководството на ПЧБ, длъжник на „Хеброс” с 4 млн. неденоминирани лв.

Дипломатът Николай Арабаджиев е бил член на Общото събрание на дружеството „ИПС” ООД с дълг към „Хеброс” от близо 128 млн. неденоминирани лв.

Бившият народен представител в 37-то Народно събрание от БЗНС „Александър Стамболийски” Орлин Ризов, който беше и шеф на Федерацията по тежести в периода 1997-2000 г., е бил член на Съвета на директорите на фирмата – длъжник „Черноморско злато” АД, с дългове към банка „Хеброс” от над 1,8 млрд. неденоминирани лв.

Дипломатът Константин Главанаков, който беше зам.-министър на външните работи в правителството на Жан Виденов (БСП) и посланик в Токио (1991-1995), също като о. р. ген. Бояджиев е бил член на Съвета на директорите на фирмата – длъжник „Млечна промишленост” АД с дълг към „Хеброс” от 13 млн. неденоминирани лв.

Освен 18-те съобщени имена Комисията по досиетата е установила и още 2-ма сътрудници – кредитни милионери, но техните имена не са огласени, тъй като са починали. Прави впечатление и големия брой на длъжниците, за които не са установени необходимите данни, за да бъдат проверени за принадлежност към комунистическите тайни служби - общо 272 лица.

Банка „Хеброс” АД е основана през 1993 г. в резултат на сливането на 8 търговски банки със седалище в Пловдив. През 2005 г. е придобита от Банк Аустрия Кредитанщалт (BA-CA), която в рамките на HVB Group (“Ейч Ви Би Груп”), отговаря за Централна и Източна Европа и дъщерната й банка в България HVB Bank Biochim (“Ейч Ви Би Банк Биохим”). В края 2006 г. Хеброс Банк и HVB Bank Biochim да се влеят в „Булбанк”, част от голямата международната банкова група UniCredit Group.

 

Глобалната проверка на кредитните милионери

Комисията по досиетата започна проверката на кредитните милионери през 2013 г. До момента тя е обявила сътрудниците на комунистическите тоталитарни служби сред кредитните длъжници към следните банки:

 • „Балканбанк” – 30 сътрудници от 228 проверени лица;
 • „Тексим Банк” – 3 сътрудници от 42 проверени лица;
 • „Минералбанк” – 22 сътрудници от 280 проверени лица;
 • Стопанска банка – 84 сътрудници от 574 проверени лица;
 • ОББ – 47 сътрудници от 465 проверени лица;
 • Добруджанска банка – 1 сътрудник от 26 проверени лица;
 • Банка за земеделски кредит – 20 сътрудници от 118 проверени лица;
 • ЦКБ – 3 сътрудници от 27 проверени лица;
 • „Кристалбанк” – 1 сътрудник от 34 проверени лица;
 • БНБ – 23 сътрудници от 158 проверени лица;
 • Търговска банка „Бобов дол” АД – 1 сътрудник от 8 проверени лица;
 • Кредитна банка – 7 сътрудници от 60 проверени лица;
 • Международна банка за търговия и развитие – 1 сътрудник от 13 проверени лица;
 • Българска търговска и индустриална банка – 0 сътрудници от 5 проверени лица;
 • ДСК – 31 сътрудници от 128 проверени лица;
 • Банка „Юнион” – 5 сътрудници от 11 проверени лица;
 • Банка „Райфайзен” – 3 сътрудници от 19 проверени лица;
 • Българска универсална банка – 6 сътрудници от 24 проверени лица;
 • Булбанк – 3 сътрудници от 75 проверени лица;
 • Банка „Експрес” – 8 сътрудници от 36 проверени лица.

Информации за всички тях може да намерите в секцията „WHO IS WHO”, рубрика „Кредитни милионери” на сайта.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов