|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Свързана с Любен Гоцев петролна фирма е управлявана от сътрудници на ДС – кредитни милионери ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Кредитни милионери
Написано от Христо Христов   
Сряда, 02 Юли 2014 16:01

alt
Ръководството на известната през 90-те години „Източноевропейска петролна компания” АД, в която за известен период работи Любен Гоцев, е съставено от сътрудници на бившата Държавна сигурност. Това стана ясно днес от доклада (решение №2-366 от 2 юли 2014 г.) на Комисията по досиетата от проверката на кредитните длъжници на длъжници към банка „Юнион” (днес „МКБ Юнионбанк” АД).

Проверени са общо 11 души с дългове над 1 млн. лв. (неденоминирани), от които с принадлежност към ДС са установени 5 лица. От 4-ма са съдружници и участници в ръководството на „Източноевропейска петролна компания”. Дружеството фигурира в Списъка на БНБ за кредитните длъжници с дълг от 3 млрд. и 151 млн. лв. (неденоминирани). Към банка „Юнион”.

 Сред тях е известният Тенчо Тенев – Свинаря от Харманли, разследван за контрабанда на наркотични вещества (каптагон). Той е разкрит като агент „СТЕФАН” на Окръжно управление на МВР-ДС в Хасково, ДС в Харманли по линия на Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) от 1974 г. до 1984 г. Обявен е в качеството му на съдружник в „Източноевропейска петролна компания” и член на Общото събрание и на Съвета на директорите на фирмата.

Харманлийският бос е сочен като едно от основните лица в контрабандата през ГКПП „Капитан Андреево” през 90-те години на ХХ век.

„Източноевропейска петролна компания” е основана през 1993 г., със седалище хотел „Орбита” в София, което през първата половина на 90-те години е свърталище на прохождащи в дивия български капитализъм мутри и борчески персони, които по-късно създават групировката СИК.

По време на югоембаргото „Източноевропейска петролна компания” активно търгува с петрол – купува нефт от Ирак, преработва го в рафинерията в Констанца (Румъния), откъдето го изнася в Македония, след това – в Сърбия. Фирмата внася и захар, като тегли кредити от много банки, като впоследствие се оказва сред основните кредитни милионери с дългове към ОББ, Първа частна банка, Хебросбанк и банка „Юнион”.

Другите съдружници във фирмата, които са членове на ръководните й органи са:

 • Димитър Димитров, щатен служител на Районно управление на МВР-ДС в Крумовград от 1986 г. (през 90-те е в съдружие с Тенчо Тенев и в други няколко фирми), след 1990 г. крумовградски бизнесмен, известен под прякора  „Бургуджана”;
 • Иван Христов, осведомител „МИТКО” на Държавна сигурност в родния му град Петрич, както и на Трето управление на ДС (военното контраразузнаване) от 1969 г.;
 • Тони Джунилов, щатен служител на Трето управление на ДС от 1986 г.

В „Източноевропейска петролна компания” известно време работи ген. Любен Гоцев – бивш зам.-началник на Първо главно управление на ДС (1974-1982), работил дълги години под дипломатическо прикритие в ООН, а след това като началник на IV отдел на Министерството на външните работи. Назначен е за зам.-министър на вътрешните работи в края на декември 1989 г. и подкрепя тогавашния министър на вътрешните работи ген. Атанас Семерджиев при най-голямото съкращаване на кадри в МВР, прочистването на досиетата и трансформацията на Държавна сигурност в нови специални служби.

От март 1990 г. е шеф на предизборния щаб на преименуваната на БСП компартия, а след това е министър на външните работи в кабинета на Луканов. Един от създателите на т. нар. генералското движение в БСП в средата на 90-те години и една от основните фигури в кръга „Монтерей”.

Комисията по досиетата започна проверката на кредитните милионери през 2013 г. До момента тя е обявила сътрудниците на комунистическите тоталитарни служби сред кредитните длъжници към следните банки:

 • „Балканбанк” – 30 сътрудници от 228 проверени лица;
 • „Тексим Банк” – 3 сътрудници от 42 проверени лица;
 • „Минералбанк” – 22 сътрудници от 280 проверени лица;
 • Стопанска банка – 84 сътрудници от 574 проверени лица;
 • ОББ – 47 сътрудници от 465 проверени лица;
 • Добруджанска банка – 1 сътрудник от 26 проверени лица;
 • Банка за земеделски кредит – 20 сътрудници от 118 проверени лица;
 • ЦКБ – 3 сътрудници от 27 проверени лица;
 • „Кристалбанк” – 1 сътрудник от 34 проверени лица;
 • БНБ – 23 сътрудници от 158 проверени лица;
 • Търговска банка „Бобов дол” АД – 1 сътрудник от 8 проверени лица;
 • Кредитна банка – 7 сътрудници от 60 проверени лица;
 • Международна банка за търговия и развитие – 1 сътрудник от 13 проверени лица;
 • Българска търговска и индустриална банка – 0 сътрудници от 5 проверени лица;
 • ДСК – 31 сътрудници от 128 проверени лица.

Информации за всички тях може да намерите в секцията „WHO IS WHO”, рубрика „Кредитни милионери” на сайта.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов