|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Проверката на агентите – кредитни милионери в Кристалбанк, първата фалирала банка, удари на камък ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Кредитни милионери
Написано от Христо Христов   
Събота, 08 Февруари 2014 18:02

alt

Проверката за установяване на сътрудниците на комунистическите тоталитарни служби сред кредитните милионери в поредна фалирала банка не може да даде реални резултати, тъй като липсва информация за физическите лица, които своят за фирмите длъжници от 90-те години на миналия век.

Това показва проверката на комисията по досиетата на първата фалирала кредитна институция в България – Кристалбанк – поставила началото на банковите фалити по време на управлението на БСП, довели до краха на банковата система в страната (решение №2-306 от 5 февруари 2014 г.).

От общо 39 дружества от списъка на кредитните милионери с над 1 млн. неденоминирани лева към Кристалбанк комисията е успяла да установи реалните физически лица само в 5 от фирмите. Става въпрос за 34 души в ръководните и контролни органи на въпросните дружества. От тях само едно лице е с досие, но името му не е обявено, тъй като е починало.

За останалите 34 фирми длъжници комисията не е могла да събере данни за реалните физически лица, които са ги управлявали.

Необходимата информация е търсена по банков път, от агенцията по вписванията, а сега и от съда, за да се съберат имената и данни за кредитните милионери преди близо 20 години.

Проблемът с установяване на реалните длъжници към Кристалбанк вече се възпроизведе и при някои от предишните проверки на комисията като тези при Централна кооперативна банка и Банка за земеделски кредит.

Кристалбанк, известна още като Маданската банка, е първата финансова институция в най-новата стопанска история на България, обявена във фалит. Тя е пример за източване чрез кредити за акционерите или техни близки. Към януари 1996 г. тя има задължения за 437 млн. лв., като кредитите, раздадени на нейни акционери, са 93 процента от портфейла.

Трезорът е поставен в невъзможност да обслужва основния си дълг към ДСК. Квестор на банката от април до октомври 1994 г. е Емил Хърсев, но програмата за оздравяване не проработва. Лицензът на Кристалбанк е отнет от БНБ на 8 март 1996 г. Несъстоятелността й е обявена в края на февруари 1997 г.


Глобалната проверка на кредитните милионери

Комисията по досиетата започва проверка на кредитните длъжници през 2013 г. До момента тя е обявила сътрудниците на комунистическите тоталитарни служби сред кредитните милионери към следните банки:

  • „Балканбанк” – 30 сътрудници от 228 проверени лица;
  • „Тексим Банк” – 3 сътрудници от 42 проверени лица;
  • „Минералбанк” – 22 сътрудници от 280 проверени лица;
  • Стопанска банка – 84 сътрудници от 574 проверени лица;
  • ОББ – 47 сътрудници от 465 проверени лица;
  • Добруджанска банка – 1 сътрудник от 26 проверени лица;
  • Банка за земеделски кредит – 20 сътрудници от 118 проверени лица;
  • ЦКБ – 3 сътрудници от 27 проверени лица.


Информации за всички тях може да намерите в секцията „WHO IS WHO”, рубрика „Кредитни милионери” на сайта.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов