|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Двадесет кредитни милионери с досиета в Банка за земеделски кредит ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Кредитни милионери
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 09 Декември 2013 08:49

alt
Общо 20 сътрудници на бившата Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА са разкрити като кредитни милионери при проверката (решение №2-275 от 4 декември 2013 г.) на длъжниците към фалиралата през втората половина на 90-те години Банка за земеделски кредит (БЗК). Проверката е обхванала 118 лица с дългове от над 1 млн. недоминирали лева.

Както вече е известно тогавашният собственик на банката Атанас Тилев и изпълнителният й директор Янко Янков вече бяха разкрити като сътрудници на комунистическите тоталитарни служби в предходни решения на комисията.

От проверката на длъжниците на БЗК става ясно, че Тилев се е самофинансирал, отпускайки кредити към едно от дружествата си – „Дару метал” ООД. В него като агент е разкрит и друг съдружник – Андрей Андреев, член на Общото събрание на дружеството.

Самофинансирането от страна на Атанас Тилев е констатирано и в тайния доклад за краха на банковия сектор на бившия министър на вътрешните работи Николай Добрев. В него е записано:

„Директорите на БЗК Атанас Тилев и Янко Янев са отпускали кредити в големи размери на фирми от групировките "Дару" и "Орион". Заниженият контрол при валутните операции е използван умело от служители на банката за осъществяване на незаконен износ на валута зад граница. Едноличното ръководство от страна на Тилев, след отстраняването на Янко Янев от банката, е позволило износа на капитала на банката зад граница, чрез присвояване на финансовия инструмент в размер на 6 млн. щатски долара и отпуснати кредити на фирми с участие на Тилев в размер над 40 млн. щатски долара."

Общият размер на лошите кредити в БЗК е 5,6 млрд. лв.

Сред кредитните милионери, финансирани от БЗК са и трима от ръководството на дружеството с държавно участие „Намко България”. То е създадено с решение на Министерския съвет през 1991 г. като смесено дружество с наполовина българско и чуждестранно участие. През 1995 г. с решение на общото събрание съотношението стана 51% чуждо и 49% българско участие. Акционери на дружеството са Министерството на отбраната чрез военноремонтните заводи „Терем”, „Интелко мениджмънт” – Мюнхен, люксембургският инвестиционен фонд „Инвестърс мениджмънт къмпъни” (Investors management Company - IMC), “Намко Хелас” – Гърция, и “Намко интернешънъл”. Един от проектите, за които дружеството е създадено, е производство на коли „Хамко Пони” в Дупница, но през втората половина на 90-те години е обявено в несъстоятелност.

Директорът на „Хамко” Огнян Шопов и членовете на Съвета на директорите Петър Къналиев и Никола Попов са работили като агенти за различни управления на ДС.

Сред кредитните длъжници са и двама членове на Съвета на директорите на „Булгарлизинг” – Лилия Велкова и Красимир Станев.

В списъка присъства и името на Красимир Стойчев, този път в качеството си на член на Съвета на директорите на „Мобилтел”. Неговата принадлежност към ДС беше обявена в предходно решение на комисията по досиетата.

Прави впечатление сериозния брой на длъжниците, над 150 дружества, за които независимият държавен орган е посочил, че липсват необходимите данни за идентификация, което на практика не позволява тяхната проверка.

До момента комисията по досиетата е обявила агентите – кредитни милионери, длъжници към „Балканбанк”, „Тексим Банк”, „Минералбанк”, ОББ и Добруджанска банка.

Информациите за тях могат да бъдат открити в секция WHO IS WHO, рубрика „Кредитни милионери” на сайта.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов