|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Почина агентът на ДС, информирал КГБ за режима на „Черния Сталин” в Етиопия ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Кредитни милионери
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 04 Ноември 2013 17:35

alt

На 62-годишна възраст, след кратко боледуване, почина известният бизнесмен Младен Мутафчийски, съобщи сайтът „Фрог нюз", на който той е съосновател.

Мутафчийски е бивш служител на оръжейната фирма „Кинтекс” и фирмата „Тератон”, осъществявала ембаргови операции при комунизма, а след 10 ноември 1989 г. е един от хората в България с най-успешен бизнес в туризма.

Собственик е на един от най-луксозните хотелски комплекси в Слънчев бряг „Хелена ризортс". Той е и почетен консул на Република Сан Марино в България. В средата на 90-те години стартира самостоятелен бизнес с основаването „Селена ходинг”.

Сайтът desebg.com припомня, че през април 2013 г. той беше разкрит от комисията по досиетата като секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС (ПГУ, разузнаването) от 1980 г. под псевдонима „МИХАЙЛОВ”. Името му беше оповестено с първия списък на кредитните милионери – агенти на Държавна сигурност. Той беше обявен в качеството си на член на Съвет на директорите на фирма – длъжник "БАЛКАНИНВЕСТ" АД към Балканбанк.

Малко след това по Нова телевизия Мутафчийски призна, че е работил за ПГУ, но изрази учудване защо е в списъка на кредитните милионери. Той отказа да разкрие подробности от работата си за Първо главно управление, но каза, че за заслугите му в миналото е бил награден наскоро с медал от Националната разузнавателна служба (наследила ПГУ като структура през 1990 г., б.а.).

 

alt

Досието на Младен Мутафчийски е публично достъпно и разкрива важни подробности от агентурното му минало. Един от най-важните факти в него е, че чрез агента си „МИХАЙЛОВ” Държавна сигурност е информирала КГБ за политиката на водача на военната хунта в началото на 80-те години в Етиопия полковник  Менгисту Хайле Мариам.

altЕтиопия е важна страна за СССР в политиката му на износ на революция на африканския континент. През 1977 г. Менгисту Хайле Мариам взима властта в страната и обявява, че поема курс към социализъм. Управлението на полковника, наричан от мнозина Менгисту "Черния Сталин" се отличава с извънредна жестокост и смъртта на най-малко 100 000 души. Тероът му довежда по-късно до бунтове и свалянето му от власт през 1991 г.

Роденият през 1951 г. в София Младен Мутафчийски не е предварително вербуван за подобна мисия от ДС. Това става, след като той се самопредлага на резидента на ПГУ в Адис Абеба. Той се оказва там, след като през 1979 г. съпругата му е назначена за инвеститорски контрол на „Посолския комплекс” в етиопската столица. Самият Мутафчийски, който завършва Висшия институт за архитектура и строителство и работи известно време в „Интерпред”, е назначен за инженер към същия обект.

С широките си контакти, които Мутафчийски бързо създава, той се запознава с един от влиятелните хора в етиопските служби за сигурност, който му предоставя важна политическа и оперативна информация от първа ръка за управлението . ПГУ реагира веднага и вербува Мутафчийски. Придобиваната от него информация за управлението на  промарксистки настроения Менгисту Хайле Мариам е предавана на резидентурата на КГБ в Етиопия и оценявана високо.

Досието на „МИХАЙЛОВ” обаче разкрива, че той е бил труден за контролиране от страна на ПГУ и по време на престоя си в Етиопия се превръща в източник на постоянни скандали в българската мисия. За скандалното му поведение посланика дори докладва в ЦК на БКП, но Мутафчийски не е отзован, защото е защитен от ПГУ.

Демонстрира високо самочувствие дори пред резидента на ПГУ в Адис Абеба, с който също се скарва, след отказ да изпълнява нарежданията му. На фона на тези скандали през 1983 г. Мутафчийски дори е назначен за представител на „Кинтекс” в Етиопия. ПГУ го търпи, тъй като източникът му до информация е от близкото обкръжение на Менгисту Хайле Мариам и приемана с охота от представителите на КГБ в Етиопия.

Повече за дейността на Младен Мутафчийски прочетете в публикацията: „Човекът от „Кинтекс” и „Тератон” или как се „ковяха” милионите с фирмите за държавна контрабанда”.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов