|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Над 80 агенти от „Химимпорт”, „Машиноекспорт”, „Кремиковци” и др. са помпали милиони от Стопанска банка ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Кредитни милионери
Написано от Христо Христов   
Сряда, 03 Юли 2013 18:49

alt
Контролните органи на редица големи външнотърговски дружества и държавни фирми, сред които „Химимпорт”, авиокомпания „Балкан”, „Машиноекспорт, „Кремиковци”, „Стомана”, „Булгарлизинг” и други са били сътрудници на комунистическите тоталитарни служби.

Това стана ясно от доклад на комисията по досиетата, огласен днес, който обяви имената на кредитните длъжници към Стопанска банка (решение №2-203 от 3 юли 2013 г.). Проверени са общо 574 лица, в ръководните и контролни органи на фирми, дължащи суми от над 1 млн. недоминирани лева по Списъка на БНБ за кредитните длъжници.

Комисията е установила общо 84 лица с принадлежност към Държавна сигурност или разузнавателните служби на БНА, но оповестените имена са 64, като 20 души не се обявяват, тъй като са починали.

Според разпространената от комисията по досиетата информация общо 8 членове на Съвета на директорите на авиокомпания „Балкан”, длъжник на Стопанска банка, са с досиета. Това са Александър Пръвчев, Антоний Тонев, Валентин Атанасов Вълков, Петко Пехливанов, Румен Христов, Христо Павлов, Цветан Стоев, Никола Балтов. Последният е известен и в качеството си на началник на кабинета на премиера Жан Виденов (БСП).

В „Химимпорт”, първата държавна фирма в страната, която е приватизирана през 1994 г. чрез работническо-мениджърско изкупуване, а през 2000 г. е купена от варненската групировка ТИМ, сътрудниците са също 8.

Начело е Бело Белов (1939), бивш изпълнителен директор на мениджърския екип на "Химимпорт" и член на Управителния съвет (УС) и Съвета на директорите на дружеството. Агенти са още членовете на УС Александър Хазаросян и Леонид Лазаров; членовете на Съвета на директорите Константин Караджов Никола Мишев, Сашо Стоянов и Стефан Томов и членът на Надзорния съвет Начо Начев. Прави впечатление, че една част от сътрудниците в „Химимпорт” са на Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА, а не на ДС.

В приватизираната от Петър Манджуков, сътрудник на Първо главно управление на ДС и на Второ главно управление на ДС, „Машиноекспорт” агенти са: членовете на Надзорния съвет Алексей Леков и Ефтим Сансиев и членовете на УС Лъчезар Тошков Нено Митев, Петко Тухов и Симеон Кашканов.

Като член на УС на „Машиноекспорт” е обявен и Божидар Петров, щатен сътрудник на Първо главно управление на ДС. Той е директор на ВТО „ИНКО” (Индустриално коопериране), фирма на управление „Научно-техническо разузнаване” в Първо главно управление на ДС.

В „Кремиковци” АЕД с досиета са членовете на УС Иван Иванов и Никола Вучев (бивш зам.-директор) и членовете на Съвета на директорите Пламен Горанов и Стоян Пирлов.

В „Булгарлизинг” сътрудници са  членовете на Съвета на директорите Андрей Андреев, Красимир Станев и Лилия Велкова.

В „Стомана” – Перник сътрудници са членовете на Съвета на директорите Илия Деевски и Стоян Илиев.

Тодор Иванов управител на „Океански риболов” ЕООД, длъжник на Стопанска банка, също е разкрит като агент. Той е секретен сътрудник „СЕРДЖО” на Първо главно управление на ДС от 1986 г. „Океански риболов” е обявен в ликвидация през 1994 г., а през 1997 г. петима души от ръководството му начело с Иванов получават забрана да напускат страната. През 2000 г. обаче Иванов бяга от България.

От доклада става ясно, че Николай Маджаров, управител на държавна фирма „Минералинженеринг”, друг длъжник на Стопанска банка, също е с досие.

В списъка фигурира името на Румен Драганов, бивш шеф на Комитета по туризма при кабинета Костов и зам.-министър на търговията и туризма, но този път като член на Съвета на директорите на дружеството  „Балканхолидейз рент а кар” АД.

До момента комисията по досиетата е обявила сътрудниците на комунистическите тоталитарни служби към Тексимбанк и Балканбанк.

Стопанска банка е създадена през 1986-1987 г. Към 1995 г. тя се нарежда на шесто място сред банките в България с лоши кредити в размер на 15,4 млрд. лева. Поставена под особен надзор през 1996 г., а по-късно е обявена в несъстоятелност. През 2000 г. основата от Емил Кюлев Българо-руската инвестиционна банка (1994) купува фалиралата Стопанска банка. С покупката банката променя името си на Стопанска и инвестиционна банка – СИБанк.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов