|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Осветени са сътрудниците на ДС – кредитни длъжници към „Минералбанк” ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Кредитни милионери
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 30 Май 2013 16:21

alt

Общо 22 сътрудници на бившите комунистически тоталитарни служби са кредитните длъжници към „Минаралбанк”, фалирала през втората половина на 90-те години на ХХ век. Имената на сътрудниците бяха огласени от комисията по досиетата (решение №2-185 от 29 май 2013 г.).

Проверката е обхванала общо 280 лица длъжници към „Минералбанк” на суми над 1 милион неденоминирани лева според Закона за информация относно необслужвани кредити от 1997 г.

Сред обявените е Вера Ахундова (1953), член на Съвет на директорите на фирма – длъжник „ПЛАМА” АД, Плевен. Тя е сътрудник на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия от 1983 г.

Владимир Кинкин (1958), съдружник в адвокатската кантора „Добрев, Кинкин и Люцканов” се оказва сътрудник на Трето управление на ДС (военното контраразузнаване), вербуван през 1977 г. Той фигурира в писъка като член на Съвета на директорите на фирма – длъжник „Б А Т С" АД, София.

От обявените сътрудници само един е свързан с Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА, другите са с ДС. Общо 4-ма са щатни служители
Прави впечатление, че 7 от обявените сътрудници са свързани с Първо главно управление на ДС, 5 – с Второ главно управление на ДС, 3 – с ВКР и 2 – с Шесто управление на ДС.

„Минералбанк” е създадена през 1980 г. за отпускане на държавни заеми за големите предприятия на комунистическата индустрия. През 1989 г. е обявена за най-добра влогонабираща институция в Европа. Поставена е под особен надзор от БНБ май 1996 г., а впоследствие е обявена в несъстоятелност. Трезорът е изцяло държавен и почти всички несъбрани вземания при него са от държавния сектор.

Към 1996 г. тя има дългове 1 млрд. долара. В периода 1995-1996 г. банката трябва да се издължи на външни кредитори за заеми, теглени преди 1989 г. В същото време държавата  трябва да й плати 641 млн. лв., но след 25 години по Закона за уреждане на необслужваните кредити. Сумата представлява 75 процента от кредитния портфейл на банката и около 56 процента от актива.

Освен това, след като през пролетта на 1990 г. Андрей Луканов обявява мораториума върху плащанията по външния дълг, извършвани чрез Българската външнотърговска банка, правителството нарежда на Минералбанк да поеме тайно някои от най-належащите преводи към и от външни контрагенти. Отделно държавата позволява опрощаването на огромна част от държавните предприятия, които са невъзвращаеми. Подобни са задълженията на БГА „Балкан” към Минералбанк.

През 2011 г. състав на Софийски районен съд оправдава Румен Касабов член на Съвета на директорите и изпълнителен директор за времето от април 1992 г. до октомври 1995 г. на БСИ „Минералбанк” АД. Тогава са оправдани и останалите шестима подсъдими –  Владимир Ташков, Кирил Николов, Асен Запрянов, Емил Хърсев, Живко Стоименов и Петко Праматаров – обвинени от прокуратурата, че с различни комбинации помежду им е предизвикан фалита на банката,. Те са обвинени в длъжностно престъпление, което предвижда от 3 до 10 години затвор. Като членове на Съвета на директорите седмината са посочени от обвинението като отговорни за източването на над 3 млрд. стари лева.

В началото на 2001 г. „Росексимбанк” купува „Минералбанк” за 1 лев и поема задълженията й в размер на 20,5 млн. лв.

Агентите – кредитни милионери към „Минералбанк” са третите, обявени от комисията по досиетата. Неотдавна тя обяви сътрудниците сред длъжниците към „Тексим Банк” и „”Балканбанк”.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов