|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Бизнесмените Красимир Стойчев и Младен Мутафчийски са в първия списък с кредитни милионери с досиета ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Кредитни милионери
Написано от Христо Христов   
Сряда, 17 Април 2013 14:53

alt
Известните бизнесмени Красимир Стойчев и Младен Мутафчийски са две от най-известните имена в първия списък с имена на кредитни милионери с агентурно минало, който комисията по досиетата обяви днес.

И двамата са разкрити като длъжници на Балканбанк. Комисията по досиетата обяви общо 34 имена на сътрудници на комунистическите тайни служби в два двои доклада.  се отнасят до длъжници с досиета към Балканбанк (решение №2-168 от 17 април 2013 г.) и длъжници с досиета към Тексимбанк (решение №2-167 от 17 април 2013 г.).

Красимир Стойчев (1955) е привлечен като агент от Второ главно управление на ДС, направление „Икономика” през 1984 г. под псевдонима „ТАНЕВ”, а след това е работил и за създаденото през 1986 г. Четвърто (икономическо) управление на ДС. Свален е от оперативен отчет през 1990 г. Неговата агентурна принадлежност е обявена като член на Съвет на директорите на фирма – длъжник "НЮЗ ХОЛДИНГ" АД, издаваща през 90-те години в. „Стандарт”, на който тогава той е издател-основател.

 

Стойчев е първият собственик на цифров мобилен оператор в България –  „Мобилтел”, като взима лиценз за него през 1992 г., когато цифровите технологии в телекомуникациите още не са развити срещу 40 000 долара без търг. През 1996 г. го продава на руския бизнесмен Григорий Лучански, а през 1997 г. след разваляне на сделката на Майкъл Чорни. Като собственик на фирмата „Трон” Стойчев е един от основателите на Г-13 – първата организация на български бизнесмени, в която влизаха Илия Павлов, Емил Кюлев, Борислав Дионисиев.

През последните години Стойчев се е отдал изцяло на WiMAX технологията в компанията си „Макс телеком”. Най-новата информация свързана с този негов бизнес е, че Българският WiMax оператор „Макс Телеком”, е придобит от базирана в Люксембург офшорна фирма. Сделката е е регистрирана на 13 март 2013 г. Правоприемник на компанията е регистрираното в Люксембург дружество  „Лукстех Кепитал Ес Ей”. До момента промяната в собствеността не е довела до смяна на управителя на компанията, който все още е Красимир Стойчев.

През годините различни публични фигури са посочвали, че е близък приятел на Иван Костов. През 1997 г. в интервю за в. „Капитал” самият Стойчев посочва, че познава Костов още от 1982-1983 г., когато двамата са направили първия баланс на България по западна методология за Националния статистически институт, където Стойчев е работил. В последното си интервю от март 2013 г. по ТВ7 Красимир Стойчев заявява, че по време на управленито на СДС (1997-2001) е съветвал тогавашния премиер Иван Костов, но той не се вслушвал в съветите му.

Бизнесменът Младен Мутафчийски (1951) е разкрит като секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС под псевдонима „МИХАЙЛОВ” от 1980 г. Той е обявен в качеството си на член на Съвет на директорите на фирма – длъжник "БАЛКАНИНВЕСТ" АД. Интересното е, че в създаденото през 1996 г. дружество фигурира и имено на управителя на Балканбанк Иван Миронов, който е отпускал кредита на „Балканинвест”.

В края на 80-те години Младен Мутафчийски е назначен за директор на фирмата „Тератон”, която в този период прави опити да се занимава с ембаргова търговия. След промените развива свой бизнес. Дълго време е в управата на „Слънчев бряг” АД.

Както се очакваше името на бившия депутат от Българския бизнес блок Георги Атафонов също фигурира в първия списък на кредитните милионери с досиета, но той е обявен още при проверката на народните представители.

За предисторията на кредитните милионери четете повече тук.

 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов