|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Бизнесмените Красимир Стойчев и Младен Мутафчийски са в първия списък с кредитни милионери с досиета ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Кредитни милионери
Написано от Христо Христов   
Сряда, 17 Април 2013 14:53

alt
Известните бизнесмени Красимир Стойчев и Младен Мутафчийски са две от най-известните имена в първия списък с имена на кредитни милионери с агентурно минало, който комисията по досиетата обяви днес.

И двамата са разкрити като длъжници на Балканбанк. Комисията по досиетата обяви общо 34 имена на сътрудници на комунистическите тайни служби в два двои доклада.  се отнасят до длъжници с досиета към Балканбанк (решение №2-168 от 17 април 2013 г.) и длъжници с досиета към Тексимбанк (решение №2-167 от 17 април 2013 г.).

Красимир Стойчев (1955) е привлечен като агент от Второ главно управление на ДС, направление „Икономика” през 1984 г. под псевдонима „ТАНЕВ”, а след това е работил и за създаденото през 1986 г. Четвърто (икономическо) управление на ДС. Свален е от оперативен отчет през 1990 г. Неговата агентурна принадлежност е обявена като член на Съвет на директорите на фирма – длъжник "НЮЗ ХОЛДИНГ" АД, издаваща през 90-те години в. „Стандарт”, на който тогава той е издател-основател.

 

Стойчев е първият собственик на цифров мобилен оператор в България –  „Мобилтел”, като взима лиценз за него през 1992 г., когато цифровите технологии в телекомуникациите още не са развити срещу 40 000 долара без търг. През 1996 г. го продава на руския бизнесмен Григорий Лучански, а през 1997 г. след разваляне на сделката на Майкъл Чорни. Като собственик на фирмата „Трон” Стойчев е един от основателите на Г-13 – първата организация на български бизнесмени, в която влизаха Илия Павлов, Емил Кюлев, Борислав Дионисиев.

През последните години Стойчев се е отдал изцяло на WiMAX технологията в компанията си „Макс телеком”. Най-новата информация свързана с този негов бизнес е, че Българският WiMax оператор „Макс Телеком”, е придобит от базирана в Люксембург офшорна фирма. Сделката е е регистрирана на 13 март 2013 г. Правоприемник на компанията е регистрираното в Люксембург дружество  „Лукстех Кепитал Ес Ей”. До момента промяната в собствеността не е довела до смяна на управителя на компанията, който все още е Красимир Стойчев.

През годините различни публични фигури са посочвали, че е близък приятел на Иван Костов. През 1997 г. в интервю за в. „Капитал” самият Стойчев посочва, че познава Костов още от 1982-1983 г., когато двамата са направили първия баланс на България по западна методология за Националния статистически институт, където Стойчев е работил. В последното си интервю от март 2013 г. по ТВ7 Красимир Стойчев заявява, че по време на управленито на СДС (1997-2001) е съветвал тогавашния премиер Иван Костов, но той не се вслушвал в съветите му.

Бизнесменът Младен Мутафчийски (1951) е разкрит като секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС под псевдонима „МИХАЙЛОВ” от 1980 г. Той е обявен в качеството си на член на Съвет на директорите на фирма – длъжник "БАЛКАНИНВЕСТ" АД. Интересното е, че в създаденото през 1996 г. дружество фигурира и имено на управителя на Балканбанк Иван Миронов, който е отпускал кредита на „Балканинвест”.

В края на 80-те години Младен Мутафчийски е назначен за директор на фирмата „Тератон”, която в този период прави опити да се занимава с ембаргова търговия. След промените развива свой бизнес. Дълго време е в управата на „Слънчев бряг” АД.

Както се очакваше името на бившия депутат от Българския бизнес блок Георги Атафонов също фигурира в първия списък на кредитните милионери с досиета, но той е обявен още при проверката на народните представители.

За предисторията на кредитните милионери четете повече тук.

 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов