|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Комисията „Костадинов” получи парламентарно доверие за втори мандат ПДФ Е-мейл
COMDOS - Комисията Костадинов
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 17 Май 2012 10:03

Комисията по досиетата получи доверието на парламента за втори 5-годишен мандат, а досегашният й председател Евтим Костадинов ще продължи да я ръководи.

Това стана ясно днес, след като Народното събрание определи с поименно гласуване членовете на независимия държавен орган, който ще продължи да функционира и през следващите пет години.

Новият състав, който парламентът утвърди, е следният: Евтим Костадинов – председател, Айруш Хаджи – зам.-председател, Марияна Даракчиева – секретар и членове – Апостол Димитров, Борис Михайлов, Георги Пангаров, Екатерина Бончева, Ваня Жекова и Орхан Исмаилов.

Костадинов беше избран за председател по предложение на ГЕРБ, заместникът му Хаджи по предложение на ДПС, а Даракчиева за секретар на комисията по предложение на СДС.

От общо 10-те издигнати номинации най-малко гласове получи досегашният член на комисията Валери Кацунов, номиниран от ДСБ и той отпадна от новия състав.

.

Законът не позволява нито една парламентарно представена сила да има мнозинство и според номинациите политическите сили в Народното събрание имат следното представителство: ГЕРБ – 4 души, БСП и ДПС – по 2 и СДС – 1. Без човек в комисията останаха ДСБ и партия "Атака", която не направи номинация.

След кратки дебати народните представители дадоха своя вот така (кандидатурите бяха гласувани по азбучен ред, в скоби е политическата сила, направила номинацията, б. а.):

Айруш Хаджи (ДПС) – „за” – 120 гласа, „против” – 5, въздържал се – 7;
Апостол Димитров (БСП) – 116 – 6 – 7;
Борис Михайлов (ДПС) – 112 – 8 – 13;
Валери Кацунов (ДСБ) – 17 – 4 – 92;
Георги Пангаров (БСП) – 127 – 2 – 8;
Евтим Костадинов (ГЕРБ) – 130 – 3 – 4;
Екатерина Бончева (ГЕРБ) – 135 – 0 – 1;
Ваня Жекова (ГЕРБ) – 125 – 0 – 1;
Марияна Даракчиева (СДС) – 135 – 0 – 0;
Орхан Исмаилов (ГЕРБ) – 107 – 11 – 4.

По този начин четирима души от първия състав на комисията „Костадинов” бяха избрани за втори мандат, което законът позволява. Това са Евтим Костадинов, Екатерина Бончева, Орхан Исмаилов и Апостол Димитров.

„Като основен приоритет, освен обявяването на принадлежност към ДС, си поставям подготовката на комисията за превръщането й в края на втория мандат в Институт за национална памет”, заяви пред desebg.com Евтим Костадинов. Той определи преизбирането на четирима души от предишния състав като признание за добре свършена работа от страна на парламента.

Изборът на новия състав на комисията по досиетата стана след 42-дневна пауза от изтичането на мандат на първия състав. Във втория състав присъствието на нежния пол се увеличи с един човек и сега членове на комисията са три дами.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов