|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Комисията по досиетата ще бъде специален гост на годишното поклонение в памет на жертвите на лагера „Белене“ ПДФ Е-мейл
COMDOS - Комисията Костадинов
Написано от Христо Христов   
Сряда, 24 Май 2023 13:24

alt

 

Комисията по досиетата ще бъде специален гост на годишното поклонение в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим в лагера „Белене“, което ще се проведе на 3 юни 2023 г., събота от 12.00 ч. на мястото на бившия лагер на остров Персин на р. Дунав.

По време на събитието независимият държавен орган, натоварен с политиката по разкриването на сътрудниците на тоталитарните служби и достъпа до техните архиви, ще представи най-новия си документален сборник „Държавна сигурност и лагерът „Белене“.

Фототипното документално издание е част от изследователската програма на Комисията по досиетата и поредицата "Из архивите на ДС“. Негови съставители са експерти от Комисията.

Хартиеното издание съдържа 182 фототипни документа, а разширеното електронно издание (DVD) – 508, като подборът е направен от над 200 архивни единици, много от които многотомни.

Комисията по досиетата е използвала натрупания опит при съставянето на сборници като „Държавна сигурност и юриспруденцията“ и „Държавна сигурност и офицерите от БНА 1944-1960”, и в новото издание е включила не само архивни документи на Държавна сигурност за „Белене“, но и материали от досиета на жертви на лагера от трите му периода – 1949-1953, 1956-1959 и 1984-1987 г.

Организаторите на събитието са неправителствени организации, извънпарламентарни земеделски партии, публични личности и граждани от страната, както и от Чехия, Великобритания и САЩ.

Те са обединили усилията си за възстановяване на годишното поклонение в памет на жертвите на лагера „Белене“, чиято традиция датира от 1990 г. През последните три години обаче тя беше нарушена и тази година честването отново ще се състои.

 

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов