|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Комисията по досиетата си „свери часовника“ с Архива на ЩАЗИ ПДФ Е-мейл
COMDOS - Комисията Костадинов
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 16 Март 2023 14:42

alt

 

Комисията по досиетата проведе в сряда (15 март 2023 г.) работно посещение в Архива на Министерство на Държавна сигурност на бившата ГДР, известно още като ЩАЗИ – най-мощният репресивен апарат в страните от някогашния съветски лагер след този на съветския КГБ.

Както desebg.com писа Комисията по досиетата е на работно посещение в Берлин, където тази вечер ще представи изложба, сборник и документален филм в Българския културен институт по инициативата ѝ „Отворените архиви на тайните служби – ДС и ЩАЗИ“.

До юни 2021 г. Архивът на ЩАЗИ бе към Федералната служба за архивите на Министерството на Държавна сигурност на бившата Германска демократична република (ГДР), а след това бе прехвърлен във Федералния архив на Германия.

„Архивите на ЩАЗИ са вече част от националната памет и история на Германия“, обясниха домакините на българската делегация.

Те посочиха, че около 200 представители на академичната общност се занимават с изследване на архивите, като акцентът е историята на трансформацията на тоталитарната държава ГДР след падането на комунистическата диктатура в нея през есента на 1989 г.

Научните трудове са насочени с образователна цел към младите поколения в университетите и училищата.

Desebg.com припомня, че след 1989 г. германските власти приеха закон за лустрацията на бившите комунистическите функционери от ГДР и щатните и нещатни сътрудници на ЩАЗИ.

 

alt

 

Тази лустрация действа и към момента и не позволява подобни компрометирани фигури, свързани с режима в бившата ГДР да заемат ръководни постове в германската държава и общество.

От своя страна председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов изтъкна, че в България не е приета лустрация, а задължение на Комисията е да извършва проверки за принадлежност към тоталитарните комунистически служби съобразно закона за досиетата на лицата заемали, заемащи или кандидатстващи за ръководни постове.

Той се заинтересува на какъв етап е процесът на дигитализация на архива на ЩАЗИ.

Домакините обясниха, че процесът не е в напреднала фаза, но имат намерение да бъдат дигитализирани най-важните документи на ЩАЗИ и да се даде възможност за свободен достъп до тях и използване от граждани, журналисти и изследователи.

Те посочиха Естония, като най-напредналата страна в дигитализацията на архивите на репресивните апарати при комунизма в Европа.

Евтим Костадинов сподели, че в България Комисията има проблем с финансирането на този процес, за който се изисква средства за специална техника и добре обучени екипи (бюджетът на независимия държавен орган бе намаляван неколкократно през последните години, б.а.).

 

alt

 

„При нас в България хората, които идват в нашата читалня, искат да пипнат архивите, да се докоснат до оригиналните документи. От друга страна изследователите желаят до получават бърз достъп до документите, които се интересуват и ние се стремим да удовлетворяване техните заявки“, отбеляза Костадинов.

„Предстои ни дълъг път на съставяне на знанието за тоталитарния комунистически период“, бяха единодушни и двете страни.

Архивът на ЩАЗИ се намира в един от централните корпуси на бившия комплекс на източногерманската тайна полиция.

Централната сграда пък е превърната в музей на ЩАЗИ, а отвън е изложена постоянна изложба, която запознава посетителите с мирната революция през есента на 1989 г. и падането на Берлинската стена, както и с преследването на граждани на ГДР от ЩАЗИ по различни политически причини.

Домакините предоставиха възможност на българските си гости да разгледат архива, а представителите на Комисията по досиетата констатираха, че по идентичен начин и условия се съхраняват архивните материали на ДС и разузнавателните служби на БНА, които Комисията събра и обедини в изградения от нея през 2011 г. Централизиран архив в гр. Банкя.

За сравнение архивите на ЩАЗИ представляват 111 км, а тези на ДС - 14 км. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов