|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
22 000 души са проявили интерес към архивите на Държавна сигурност ПДФ Е-мейл
COMDOS - Комисията Костадинов
Написано от Държавна сигурност.com   
Сряда, 05 Октомври 2022 14:06

alt

 

Общо 22 000 души са посетили читалнята на Комисията по досиетата от съществуването ѝ до днес, за да се запознаят с различни архивни документи и досиетата на Държавна сигурност.

Това заяви председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов в интервю пред Лили Маринкова в студио на сайта fakti.bg.

Независимият държавен орган, натоварен с разкриването на тоталитарните комунистически служби и осигуряване на достъпа до техните архиви, беше избран от 40-то Народно събрание през пролетта на 2007 г., а читалня за гражданите бе обособена през 2009 г., когато Комисията получи от правителството сграда, където да функционира.

„Германия също разкри архивите си, но там никой не роптае. Изучавайки миналото е важно да не повтаряме грешките в бъдещето. Имаше страх в началото, но аз изпитвам удовлетвореност, че 22 000 човека са посетили читалнята на Комисията“, сподели Костадинов.

Той също така добави, че темата за ДС винаги е предизвиквала дебати, но до момента не е чул човек, който е обявен за агент, да отиде да съди своя вербовчик. „Само се казва, че не е вярно [че е бил агент]“, коментира юристът.

„Когато започнахме работа в Комисията, общественото доверие по този въпрос бе под нулата. Хората дори изпитваха страх да говорят на по-висок тон за Държавна сигурност, за досиета, да прочетат, да се докоснат до досиетата. Не можеха да повярват, че вече имат достъп, че това е възможно“, обясни Костадинов.

Той даде пример, че през годините албанци са идвали два пъти, за да черпят опит как да конструират такава комисия при тях.

Костадинов говори и за проверката за принадлежност към тоталитарните служби на кандидатите за народни представители за 48-то Народно събрание, при която бяха установени общо 57 души с такава принадлежност.

Това обяви пред Лили Маринкова в студио ФАКТИ юристът Евтим Костадинов, който е председател на Комисия за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

„Общо 5250 са кандидатите за депутати, а от тях 2115 се проверяваха. За мен е добре, че тези, които не подлежат на проверка, са повече. Предварителната проверка се прави на база списъците в ЦИК. После ЦИК подава информация към Комисията. Радвам се, че повечето от хората в списъците, са млади хора. Родените след 16.07.1973 година не подлежат на проверка, защото те не са били в тази възрастова граница, че да бъдат засегнати от действията на тайните служби на ДС. Целта на проверката е да може седмица преди вота да имаме резултати и така хората да знаят за кого гласуват“, обясни юристът.

Той добави, че все още не се знае колко от установените с принадлежност към ДС 57 лица ще влязат в парламента. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов