|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Ковид-19 отне зам.-председателя на Комисията по досиетата ПДФ Е-мейл
COMDOS - Комисията Костадинов
Написано от Христо Христов   
Вторник, 04 Май 2021 11:47

alt

 

Ковид-19 отне живота на зам.-председателя на Комисията по досиетата Айруш Хаджи, научи desebg.com от свои източници.

Г-н Хаджи е починал на 30 април 2021 г. след близо едномесечна битка с коварния вирус в Правителствена болница. Изпратен е в последния му земен път в тесен кръг на 1 май в условията на пандемия в родното му село Корница, Гоцеделчевско.

По тъжна ирония Айруш Хадржи, който беше политически затворник при на комунистическия режим в България преди 1990 г., не бе сломен от тоталитарните репресии и затвори на БКП, но загуби живота си от китайския комунистически вирус, предизвикал невиждана пандемия в целия свят.

„Загубихме един скромен, достоен съратник и приятел“, заяви пред desebg.com председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов

„Но преди всичко обществото, политиката и специално ние в Комисията загубихме един истински човек, защото Айруш Хаджи беше такъв – истински човек. С неговата загуба истинските човеци останаха с един по-малко“, добави той.


В Комисията по досиетата

Айруш Хаджи беше избран от парламентаза зам.-председател на Комисията по досиетата през 2012 г., когато Народното събрание утвърди новия състав на независимия държавен орган при втория му 5-годишен мандат. Хаджи беше номиниран от ДПС.

 

alt

 

През изминалите 9 години той активно участва в работата на Комисията и в нейните инициативи за популяризиране на документите на тоталитарните комунистически служби сред обществото и особено сред студентите.


Една от жертвите на „възродителния процес“ в Гоцеделчевско

Айруш Хаджи е една от жертвите на „възродителния процес“ срещу помаците в Западните Родопи и по-специално в Гоцеделчевско през първата половина на 70-те години на ХХ век.

През март 1973 г. военни части, конна милиция, подкрепени от доброволни отряди със сопи, нахлуват в родното му село Корница и с брутална сила смачкват мирния протест на местното население срещу насилствената смяна на имената.

Две седмици преди това селяните са изпратили отворено писмо до генералния секретар на ЦК на БКП Тодор Живков, че им се посяга на изконните човешки права.


Политически затворник

Айруш Хаджи е един от задържаните мъже от Корница, които впоследствие са осъдени на различни години затвор. Той е политически затворник в периода 1973-1978 г. като изтърпява присъдата си в Софийския и Старозагорския затвори.

 

alt

 

„За мен специално, искам да отбележа, че целта тогава [през 1973 г.] на държавата не беше да спечели човека. Явно тя нямаше нужда от хора, а от имена! Не разбирам тази политика. И постъпиха толкова грозно и жестоко“, заяви преди няколко години самият Айруш Хаджи в една своя изповед по време на представянето на сборниците на Комисията по досиетата за „възродителния процес“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“  (вижте цялата му изповед – ТУК).


Зам.-председател на ДПС и депутат

След затвора работи като технолог в АПК „Неврокоп” – Гоце Делчев (1978 – 1980) и шлосер, технолог в УКВ – Гоце Делчев (1980 – 1990).  

Политическите промени и краха на комунистическата тоталитарна система в България му дават възможност да завърши висше образование в Югозападния университет „Неофит Рилски”, гр. Благоевград, специалност „Публична и стопанска администрация”, с образователно-квалификационна степен „Магистър”.

Насочва се към политиката. Става окръжен председател на ДПС – Благоевград (1990 – 1993), а в периода 1993-2001 г. е зам.-председател на ДПС. Избран е за депутат от същата партия в 38-то Народно събрание (1997 – 2001).

След това е главен експерт в дирекция „Вероизповедания” към Министерския съвет (2001 – 2003) и съветник на министъра на държавната администрация (2003 – 2005).

В периода 2005-2009 г. е съветник на вицепремиера и министър на Министерството на извънредните ситуации, член на централното оперативно бюро  на ДПС.

След новината за смъртта на Айруш Хаджи председателят на ДПС Мустафа Карадайъ записа във Фейсбук, че „българската демокрация загуби един от своите основоположници и ревностни защитници“.

Почит към Хаджи отдаде и друг политически затворник от времето на комунистическия режим – Касим Дал, основател на Народна партия „Свобода и достойнство“.

„Айруш бе почтен човек, истински човек. Изказвам съболезнования към семейството му и близките му“, написа Касим Дал.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов