|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Комисията по досиетата ще продължи да работи, няма да се закрива, както иска БСП ПДФ Е-мейл
COMDOS - Комисията Костадинов
Написано от Държавна сигурност.com   
Вторник, 03 Април 2018 15:34

alt
Комисията по досиетата ще продължи да изпълнява сегашните си функции, а законопроектът, внесен от БСП за нейното закриване ще бъде отхвърлен.

Това декларира Председателят на Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов след днешната кръгла маса, посветена на настоящето и бъдещето на независимия държавен орган и проведена в Народното събрание.

В нея взеха депутати от различни парламентарни групи, експерти, изследователи, представители на репресираните при комунистическия режим, общественици и журналисти.

Председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов представи доклад за дейността през изминалите 10 години.

За този срок комисията е установила принадлежността към тоталитарните комунистически служби на общо 15 192 лица, заемали или заемащи ръководни постове след 10 ноември 1989 г., а от тях е обявила данните за 12 404 души. Разликата представлява сбора от починали лица, за които информацията по закон не е публична.

През последните години Комисията е развила активна изследователска дейност и е издава вече над 40 документални сборници, популяризиращи различни теми от архивите на ДС и историята на страната в периода 1944-1989 г.

Ръководителят на бюрото на фондация „Конрад Аденауер” Торстен Гайслер сподели германския опит след Обединението и посочи, че най-вероятно и мандата на германската комисията по досиетата, който изтича през 2019 г., ще бъде удължен.

По-голямата част от участниците в дискусията застанаха на позицията, че дейността на Комисията трябва да продължи, като се потърси възможност за разширяване на проверките за принадлежност в някои сектори, които в момента са извън обхвата.

Методи Андреев изрази позиция, че с оглед на международната ситуация и случващото се напоследък в България Комисията е един от малкото стожери на демократичните ценности.

Проф. Евелина Келбечева заяви, че дейността на Комисията е част от знанието за комунистическия режим, истината за който обществото трябва да знае.

Журналистът Христо Христов посочи, че ако някой преди 10 години си е представял, че след тези години ще има Комисия, която е обявила над 12 000 сътрудници, то сигурно през 2007 никой е нямало да му повярва.

Той посочи, че в нито една страна от бившия Източен блок този процес не е прекъснат със закриването на комисии, а напротив с разширяване на тяхната дейност. По думите му е необходимо държавата да инвестира в изследователската дейност на Комисията.

Комисията вече изпълни два 5-годишни мандата. Втория изтече миналият месец май. По закон настоящият състав изпълнява функциите си до избирането на нов състав.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов