|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Комисията по досиетата оглави Европейската мрежа на институциите за архивите на комунистическите тайни служби ПДФ Е-мейл
COMDOS - Комисията Костадинов
Написано от Христо Христов   
Вторник, 19 Юли 2011 13:10

Българската комисията по досиетата пое председателството на Европейската мрежа за институциите, отговарящи за архивите на комунистическите тайни служби. Това стана време на последната годишна среща на мрежата, проведена преди няколко дни в Румъния. Комисията оглавява председателството за периода юли 2011 г. – април 2012 г.

 

Комисия по досиетата е четвъртата страна, която застава начело на мрежата след Германия, Полша и Румъния и това е доказателство за нейното международно признание и имидж.

 

През следващите девет месеца Председателският съвет на мрежата ще се ръководи от председателят на българската комисия Евтим Костадинов.

 

„Считам, че председателството на Европейската мрежа е признание и уважение за работата на нашата комисия”, заяви пред Държавна сигурност.com Евтим Костадинов. „За кратък период от време ние успяхме да добием авторитет, както в страната, така и извън нея и нашето участие в европейската мрежа на сродните комисии, потвърждава това”, допълни той. .

 

Българската комисия по досиетата ще бъде поне веднъж домакин на заседание на Председателския съвет на мрежата. На него обикновено се обсъждат законодателните политики в различните страни-членки по отношение на архивите на комунистическите репресивни служби, обменя се опит в практиката и се набелязват мероприятия за взаимодействие и обмен между различните комисии.

 

Комисията с председател Евтим Костадинов ще бъде домакин и на международна кръгла маса, посветена на „Международният тероризъм в документите на комунистическите тайни служби”. Тя ще бъде организирана най-вероятно през ноември 2011 г. и на нея ще бъдат поканени да вземат председателите на институциите-членки на мрежата и експерти по темата. Един от документалните сборници, които българската комисия издаде, е посветен точно на този въпрос.

 

Европейската мрежа е международна организация от институции в страните от бившия Източен блок, съхраняващи документи на бившите тайни служби и осигуряващи достъпа на обществеността до тези архиви. Мрежата е учредена на 16 декември 2008 г. в Берлин от седем държави: Германия, България, Полша, Румъния, Словакия, Чехия и Унгария.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов