|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Изложбата „Десталинизацията 1953-1964” събра ученици и граждани във Враца ПДФ Е-мейл
COMDOS - Комисията Костадинов
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 10 Юни 2016 08:39

alt

Изложбата „Десталинизацията 1953-1964” – дилемата на едно противоречиво десетилетие предизвика интереса на ученици, учители и граждани във Враца.

Тя беше открита в понеделник (6 юни 2016 г.) в Младежкия дом във Враца. Изложбата, която е съвместна инициатива на Комисията по досиетата и Държавна агенция „Архиви”, гостува в града по поканата на общината.

Изложбата бе открита от зам.-кмета на община Враца Петя Долапчиева с ресор образование и култура.

Тя подчерта, че „основната ни цел трябва да бъде огласяване на истината, тъй като без познанието на миналото не можем да вървим напред”. Зам.-кметът призова младите хора да извървят пътя напред, изучавайки и осмисляйки миналото ни.

На премиерата присъстваха присъстваха преподаватели и ученици от училищата „ Козма Тричков”, „Христо Ботев” и „Васил Кънчев” във Враца.

 

alt

 

Екатерина Бончева, член на Комисията по досиетата, изрази уважението си към хората, преживели репресиите на тоталитарното ни минало, но и изказа задоволството си от това, че вижда толкова много млади хора

„Най-хубавото е, че аудиторията е предимно от млади хора, а това ми дава надежда да продължим напред”, посочи тя.

Бончева разказа за работата на Комисията през нейното вече 9-годишно съществуване. Тя обърна внимание на издателската дейност на Комисията, чрез която се попълват белите петна в учебниците по най-нова история на България.

Марко Цветков, старши експерт от отдел „Изследване и публичност на архивите”, акцентира върху процеса на създаване на изложбата „Десталинизацията – дилемата на едно противоречиво десетилетие (1953-1964)”. Той очерта и основните промени, които настават в обществено-политическия живот на страната след смъртта на съветския лидер Сталин, които са визуализирани в изложбата.

 

alt

 

Комисията по досиетата дари на Регионалната библиотека „Христо Ботев"  издадените от нея документални сборници, както и прилежащите към тях дигитални издания, за да могат да се ползват от граждани, журналисти, изследователи и ученици.

Изложбата може да бъде разгледана в Младежкия дом във Враца до 20 юни. Преподаватели по история изявиха желание да проведат изнесени уроци по история на средношколците, като използват нагледно материалите от изложбата.

Тя беше представена за първи път пред публика в рамките на президентската инициатива „25 години свободна България“ през ноември 2014 г. в Музея на социалистическото изкуство в София, а през 2015 г. бе изложена и в Регионалния исторически музей Стара Загора.

Представянето на изложбата във Враца беше предшествано от откриване на временна приемна за подаване на заявления на граждани за осигуряване на достъп до документите на тоталитарните комунистически служби.

 

alt

 

Служител от Комисията от отдел „Обслужване на граждани” оказа съдействие на гражданите при попълване на заявленията и разясняване на отделни казуси, свързани с достъпа до документите, съхранявани в Централизирания архив на Комисията.

Приемната беше посетена от граждани на общината, като част от тях се възползваха от правото си на място да подадат заявления за себе си и за свои починали близки родственици. Заявленията ще бъдат обработени и гражданите ще получат писмен отговор до месец.

От началото на 2016 г. Враца се превърна в своеобразен център на събития, свързани с преосмислянето на тоталното комунистическо минало. Това стана възможно, след като на последните местни избори през октомври 2015 г. кандидатът за кмет на ГЕРБ Калин Каменов (1980) спечели кметския пост и прекъсна 20-годишната доминация на БСП в града.

През януари Във Враца вече беше представена изложбата „България 1944-1989. Забранена истина”, а от февруари 2016 г. в Младежкия дом разследващият журналист и основател на сайтовете desebg.com, agentibg.com и pametbg.com изнася веднъж в месеца лекции за различни престъпления на тоталитарния режим на БКП. В този период във Враца гостува с лекция и режисьорът Евгений Михайлов, водещ на предаването „Минало (не)свършващо” по телевизия БИТ.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов