|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Йоахим Фьорстер: Продължава да е голям общественият интерес към архивите на ЩАЗИ в Германия ПДФ Е-мейл
COMDOS - Комисията Костадинов
Написано от Христо Христов   
Вторник, 01 Декември 2015 11:37

alt

В Германия интересът към архивите на Министерството на Държавна сигурност на ГДР, известно още като ЩАЗИ, продължава да е голям от страна на обществото дори четвърт век след края на диктатурата. Това заяви Йоахим Фьорстер, началник на отдел „Използване архивите на ЩАЗИ” във Федералния комисариат за архивите на ЩАЗИ в Германия, по време на международната конференция „Комунистическите тайни служби – митове и реалност”, организирана от българската Комисия по досиетата на 25 ноември 2015 г. в София.

 „Само за 2014 г. 60 000 души са подали заявления за достъп до документите на ЩАЗИ, а за тази година все още статистиката не е приключена окончателно, но се очаква броят да е близък до този отпреди година”, посочи Фьорстер в доклада си „Диктатурата на Германската единна социалистическа партия и оценката за нея – 25 години по-късно”.

По думите му голяма част от подадените заявления са от страна на жертви на диктатурата. От друга страна самите документи на ЩАЗИ показват репресивната дейност на комунистическия режим в бившата ГДР срещу източногерманците.

Фьорстер допълни, че архивите на ЩАЗИ са обект на значителен интерес и от страна на изследователи и творци. „Досиетата на ЩАЗИ са в основата на много документални изследвания, журналистически разследвания, игрални и документални филми”, каза той.

По този начин – чрез изследването на архивите на ЩАЗИ се запазва паметта, истината и  знанието за диктатурата в ГДР. „Нашата задача е да представим абсолютно всички подробности за режима в бившата Германска демократична република през тези документи, а това е голямо предизвикателство”, допълни служителят на Федералния комисариат за архивите на ЩАЗИ.

В заключение, той посочи, че друго голямо предизвикателство пред институцията, която отговаря за съхранението, опазването и достъпа до документите на ЩАЗИ, е възстановяването на хилядите документи, които са били накъсани или нарязани от машини при опита им да бъдат унищожени в края на режима през януари 1990 г. Федералният комисариат за архивите на ЩАЗИ е разработил специален софтуер, който ще помага на службата при възстановяването на унищожени материали като открива и съединява по електронен път сканираните предварително отделни части от хилядите накъсани документи.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов