|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Румяна Бъчварова: Работата на Комисията по досиетата има дълбок и важен смисъл за държавата ПДФ Е-мейл
COMDOS - Комисията Костадинов
Написано от Христо Христов   
Сряда, 25 Ноември 2015 18:23

alt
Работата на Комисията по досиетата и резултатите от нея имат изключително дълбок и важен за държавата ни смисъл. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на международната конференция „Комунистическите тайни служби – митове и реалност”, организирана от Комисията на досиетата днес в Дом Европа в София.  По думите ѝ  обективният начин на представяне на фактите от Комисията е създал стандарти на отношение към една изключително чувствителната тема, каквато е истината за тоталитарното минало.

Румяна Бъчварова, която беше гост на международния форум, говори още за причините, поради които икономическите реформи в България не са протекли паралелно с политическите по време на прехода.

„Една от причините е, че у нас не се проведе лустрация, не беше разкрита цялата истина за времето, в което живеехме до 1989 г. и това доведе до създаване на условия за забавяне на прехода към демокрация”, посочи тя.

Вицепремиерът подчерта, че макар и късното създаване на Комисията по досиетата и нейната последвала дейност са компенсирали този проблем, свързан с демократичното ни развитие.

От истината за тоталитарното минало „имаме нужда всички ние, защото понякога забравяме за онзи кошмар със спекулацията, който живяхме и който ни насочваше в друга посока”.

Според нея темата на конференцията „Комунистическите тайни служби – митове и реалност” е определена много точно, защото по думите ѝ, „сме длъжни да разделим митове от реалността, да бъдем наясно къде минава разграничителната линия, за да изграждаме модерни, отговарящи на съвременните изисквания, служби за сигурност”.

„Не трябва да допуснем сянката от предишните години да се пренася днес в практиките на поведение и действие, това е важно за държавата ни”, добави Румяна Бъчварова

Тя високо оцени ръководството на МВР през 2010 г. (министър Цветан Цветанов и зам.-министър Веселин Вучков, бел. ред.), когато министерството предаде  над 1 млн. архивни единици на Държавна сигурност под контрола на Комисията по досиетата и по този начин изпълни закона.

„Като вицепремиер, отговарящ за електронното управление, съм убедена, че политиката на откритост и истината в обществото е най-добрият регулатор на демокрацията в една държавата”, заключи тя в коментар си, засягащ достъпа до архивите на тоталитарните комунистически служби, който Комисията по досиета предоставя на обществото.

Очаквайте на desebg.com най-интересните доклади, представени от участниците в международния форум.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов