|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Комисията по досиетата открива временна приемна и изложба в Стара Загора ПДФ Е-мейл
COMDOS - Комисията Костадинов
Написано от Христо Христов   
Сряда, 15 Април 2015 08:04

alt
На 16 април 2015 г., четвъртък,  от 14 ч. Комисията по досиетата открива временна приемна в Стара Загора. Приемната ще бъде организирана в сградата на Регионалния исторически музей града. Там желаещите ще могат да подадат на място заявления за достъп до информацията в архивите на тоталитарните комунистически служби, събирана за тях или за техни починали близки.

От Комисията уточняват, че при подаване на документи за свои починали близки е необходимо гражданите да носят и актуално удостоверение за наследници.

 Подалите заявления ще бъдат уведомени по телефона и ще им бъде предложено време за непосредствено запознаване с тях в читалнята на Комисията в София на ул. „Врабча” 1.

В 16 часа същия членовете на Комисията Екатерина Бончева и Ваня Жекова ще представят дейността нанезависимия държавен орган и ще предоставят възможност на гражданите да задават своите въпроси. Ще бъде представена и издателската дейност на Комисията.

Това е втората временна приемна, която Комисията по досиетата открива. Миналата година тя направи това в Казанлък.

Освен откриване на временна приемна в Стара Загора Комисията организира още едно събитие в града съвместно с Държавна агенция „Архиви”. На 16 април 2015 г. в 14 ч. в Регионалния исторически музей – Стара Загора ще бъде представена изложбата „Десталинизацията – дилемата на едно противоречиво десетилетие (1953-1954)”.

На откриването й ще присъства председателя на Държавна агенция „Архиви” доц. д-р Михаил Груев и членовете на Комисията Екатерина Бончева и Ваня Жекова. Изложбата беше показана първо в София през ноември 2014 г.

На 16 април тази година в Стара Загора ще се проведе още едно събитие, което е организирано от репресираните – Събор на бивши политически затворници, изтърпели наказания в Старозагорския затвор до 1990 г. То ще се състои от 12.30 ч. с посещение в затвора. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов