|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Комисията по досиетата получи уникален документ за репресиите на ДС след 9 септември 1944 г. и вмешателството на Москва ПДФ Е-мейл
COMDOS - Комисията Костадинов
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 18 Септември 2014 13:20

alt
Комисията по досиетата получи уникално оригинално архивно свидетелство за репресиите, извършвани от Държавна сигурност по заповед на съветските съветници, изпратени в България след 9 септември 1944 г. от близкия на Сталин ръководител на тайните съветски служби Лавретий Берия.  

Документът представлява изложение на Стефан Богданов, член на БКП от 1927 г., агент на съветското военно разузнаване в България и първи началник на контраразузнаването (отделение „Б” на Държавна сигурност) след 9 септември 1944 г. Изложението е писано от него през 1951 г. в Бургаския затвор и е адресирано до тогавашния първи секретар на Политбюро на ЦК на БКП Вълко Червенков и до съветския посланик в София.

По това време самият Богданов е затворник, изтърпяващ присъда по един от паралелните монтирани съдебни процеси, съпътстващи съдебното дело срещу Трайчо Костов през 1949 г.

 Архивният документ беше предаден за постоянно съхранение в Комисията по досиетата от журналиста и основател на специализирания сайт desebg.com Христо Христов в присъствието на председателя й Евтим Костадинов и Мария Бонева, директор на дирекция „Архив” в Комисията.

„Съдбата на документа е изключително интересна и превратна. Получих го неочаквано през 2006 г. от Никола Марков, брат на убития в Лондон от ДС през 1978 г. писател Георги Марков, който го е изнесъл от архива на МВР през 1968 г., когато е допуснат с група писатели да проучва секретни архиви на БКП за написването на пиеса. Той е изпратил документа на брат си Никола Марков, по това време емигрант в Италия, като го е скрил в тенекия със сирене”, разказа Христо Христов.

 

alt

 

След това Никола Марков съхранява оригинала в продължение на 38 години, до 2006 г., когато го предава на журналиста, в знак на благодарност за написаната от него документална книга „Убийте Скитник”, посветена на убийството на Георги Марков (виж подробно цялата история на документа на този линк).

По думите на Христов той се е надявал да дари документа в Музей на комунизма или музей на терора на ДС, но тези два проекта в България така и останаха нереализирани.

„Предавам документа в архива на Комисията, защото съм убеден, че той ще бъде съхраняван в подходящи условия и същевременно независимият държавен орган ще може да даде достъп до него на други изследователи, историци и граждани, които се интересуват от това ценно документално свидетелство”, посочи Христо Христов.

Евтим Костадинов благодари за придобивката и заяви, че това е първият архивен документ, който Комисията по досиетата получава от гражданин и се надява, че тази стъпка ще поощри и други хора, които притежават по един или друг начин ценни архиви от периода 9 септември 1944 г. – 10 ноември 1989 г.

През месец май 2014 г. изложението на Стефан Богданов беше публикувано онлайн на desebg.com в секцията „Виртуален музей на комунизма”.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов