|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
ГЕРБ обеща „тиха” лустрация в специалните служби ПДФ Е-мейл
COMDOS - Комисията Костадинов
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 31 Юли 2014 20:04

alt
ГЕРБ планира в едно свое бъдещо управление да се въведе задължителна предварителна проверка за принадлежност към тоталитарните комунистичедски служби за всички лица, които кандидатстват за постъпване на служба в МВР и в другите служби за сигурност, както и при растеж в кариерата.

Това условие е залегнало в управленската програмата на партията в областта на вътрешната сигурност за периода 2014-2018 г., която беше представена днес по време на кръгла маса в София. На публичната дискусия присъстваха лидерът Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Йорданка Фандъкова, депутати на ГЕРБ, както и други известни публични фигури с отношение към проблематиката.

Предварителната проверка е известна още като „тихата” лустрация, която е въведена със закона за досиетата и дава възможност преди назначаването на ръководни постове в държавните и обществени институции техните ръководители да извършат предварителна проверка за принадлежност към комунистическите тайни служби на съответните кандидатите.

За разлика от задължителните проверки, които Комисията по досиетата извършва, резултатите от предварителните проверки не се оповестяват публично, но чрез тях могат да бъдат отсети от ръководни постове лица с агентурно минало в Държавна сигурност или разузнавателните служби на БНА.

По времето на управлението на ГЕРБ предварителната проверка беше въведена като задължително условие в МВР чрез Правилника за приложение на Закона за МВР, но сега новата идея е предварителната проверка за стане задължителна форма и за специалните служби, в които като е известно продължават да заемат ръководни постове лица, свързани с комунистическите репресивни органи

На фона на все още непредадените и неотворени досиетата на служителите, школувани в КГБ и ГРУ, които са заемали или заемат ръководни постове в съвременните разузнавателни служби на България от  политическа партия ГЕРБ декларираха, че законът за досиетата ще бъде спазен от всички институции.

В представянето на приоритетите в сектор „Сигурност” не е пропуснато да бъде подчертано „безусловното сътрудничество с Комисията по досиетата". В плановете за реформа в областта на националната сигурност е записано дословно:

„Неотклонно и безусловно спазване промените в закона за досиетата от началото на 2013 г.; гарантиране изпълнението на функции по този закон от страна на всички държавни структури.”

От година и половина Националната разузнавателна служба (НРС) и служба „Военна информация” (СВИ) бойкотират изпълнението на закона за досиетата като отказват да предадат щатния си състав на Комисията по досиетата, която е задължена да провери и обяви кои сътрудници на комунистическите тоталитарни служби за заемали ръководни постове в двете съвременни разузнавателни органа на България през последните 25 години.

Казусът е известен като параграф 12, който беше въведен в закона за досиетата малко преди приемането му през 2006 г. по време на тройната коалиция (БСП, ДПС, НДСВ). С въпросния параграф беше „опънат” чадър над ръководните служители от началник на отдел и началник на сектор нагоре в НРС и СВИ. Двете служби са наследници съответно на Първо главно управление на ДС и на Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА, които през 45-годишния период на управление на БКП са най-тясно обвързаните структури в идеологическо, кадрово, техническо и оперативно отношение с КГБ и ГРУ (съветското военно разузнаване).

 

alt

 

През декември 2012 г. ГЕРБ заедно с депутатите от Синята коалиция отмениха параграф 12, но малко по-късно премиерът Борисов подаде оставка след февруарските протести от 2013 г. и разузнавателните служби негласно отказаха да спазят закона. Те заложиха на новото управление с мандата на БСП, като дори в парламента беше вкаран законопроект за връщането на параграф 12 в закона за досиетата. БСП обаче не успя да намери поддръжници в прокарването му, а впоследствие дори се обяви за закриване на Комисията по досиетата, което би устроило специалните разузнавателни служби.

Днес ГЕРБ декларира, че последните промени в закона за досиетата, които те самите подкрепиха през декември 2012 г., ще бъдат изпълнени от всички държавни институции.

В изпълнение на реформата в разузнавателните структури ГЕРБ предвижда да бъдат приети пакета от устройствени закони за разузнавателните служби, които не успя да приеме на второ четене в края на своето управление. Това е особено важен елемент от реформата в сектор „Сигурност”, тъй като разузнавателните служби работя вече 25 години без устройствени закони и на практика не подлежат на ефективен контрол.

В кръглата маса взеха участие и известни германски специалисти в областта на националната сигурност като д-р Ханс-Петер Фридрих – федерален вътрешен министър на Германия (2011-2013) и заместник-председател на фракцията ХДС/ХСС в Бундестага и д-р Ханс-Петер Ул, член на външната комисия на Бундестага, отговарящ за правните въпроси във фракцията ХДС/ХСС.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов