|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
С една трета е нараснал интересът към документите на Държавна сигурност ПДФ Е-мейл
COMDOS - Комисията Костадинов
Написано от Христо Христов   
Събота, 26 Юли 2014 11:22

alt
С една трета е нараснал интересът към документите на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА през последните 7 месеца, сочи междинният отчетен доклад на Комисията по досиетата, внесен преди броени дни в Народното събрание.

Той отчита дейността й в периода 1 декември 2013 г. – 30 юни 2014 г. Според статистиката за последните 7 месеца в Комисията са подадени 917 заявления, а читалнята са посетили 1219 лица. В сравнение с предходния период 1 юли 2013 г. – 30 ноември 2013 г. се забелязва съществен ръст с около една трета. Тогава са подадени 628 заявления, а читалнята са посетили 1013 лица.

От подадените през последните 7 месеца 917 заявления 723 са от граждани, желаещи да се запознаят с материали за семе си или за свои близки, 51 са от граждани, поискали прилагане на Закон за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица (срещу 45 за втората половина на 2013 г.) и 143 заявления са извършване на проучвателна и изследователска дейност (срещу 105 за втората половина на 2013 г.).

За последните 7 месеца Комисията по досиетата е предоставила копия на близо 54 000 документи.

Отделно са сканирани 608 архивни дела, възлизащи на над 36 000 листа. В лабораторията в Централизирания архив в Банкя са реставрирани 772 листа и 198 броя архивни картони.

Едно от обясненията за повишения интерес е фактът, че пред декември 2013 г. кръгът около лидера на БСП Сергей Станишев открито призна, че желае за закрие Комисията по досиетата и че смята приетият през 2006 г. закон за досиетата, за грешка, въпреки, че тогава го подкрепи.

Намерението на БСП да закрие Комисията беше отговор на искането на организациите на офицерите от Държавна сигурност, които през декември 2013 г. внесоха в Народното събрание писмо с предложение да бъде преустановена дейността на Комисията, а архивите на тайните комунистически служби да бъдат прехвърлени към Държавна агенция „Архиви”. БСП обаче не намери парламентарна подкрепа, за ад осъществи този ход.

Въпреки това очевидно мнозина граждани са потърсили Комисията по досиетата, за да се запознаят с различни архивни материали под заплахата тя да бъде закрита, както това стана с комисията „Андреев” през 2002 г.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов