|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Комисията по досиетата е обявила над 600 агенти за последните седем месеца ПДФ Е-мейл
COMDOS - Комисията Костадинов
Написано от Христо Христов   
Петък, 18 Юли 2014 10:18

alt
Общо 639 сътрудници на бившата Държавна сигурност и разузнавателните органи на Българската народна армия е разкрила Комисията по досиетата за последните седем месеца.

Това е посочено в отчетния доклад на независимия държавен орган, внесен в парламента. По закон Комисията е задължена два пъти в годината (месеците юли и декември) да отчита дейността си пред Народното събрание – институцията, който я е избрала.

Последният междинен доклад обхваща периода 1 декември 2013 г. – 30 юни 2014 г. През този период Комисията е извършила проверка на общо 12 220 лица, установила е принадлежност на 983 сътрудници на комунистическите тоталитарни служби и е обявила 639 от тях. Не е обявено агентурното минало на 267 души. От тях 233 са починали, 4 са установени при извършването на предварителна проверка, 3 лица са били непълнолетни към момента на вербуването им и 27 сътрудници са установени при запознаване с документи за себе си или за свои роднини от страна на граждани.

От проверените 12 220 души за последните седем месеца 189 са регистрирани за участие в избори (евроизборите и частнични местни избори), 10 769 лица са проверени в качеството им на заемали или заемащи публични длъжности или извършващи публични дейности, 279 души са проверени в резултат на поискани от Комисията по досиетата предварителни проверки от различни институции и 983 души са проверени по искане на граждани.

В отчетения период Комисията по досиетата е обсъдила и приела общо 90 решения, от които 58 са за обявяване на сътрудници при задължителни проверки по закона, 4 решения са по предварителни проверки и 28 решения са по искане на граждани.

През последните седем месеца независимият държавен орган е обявявал проверки на кредитните милионери, висшите учебни заведения в страната, банките и общини (всички решения за обявяване на сътрудници са отразени на desebg.com в секциите "Решения" и "Кредитни милионери").

Данните за установена и обявена принадлежност към репресивния апарат на БКП от Комисията по досиета бележи известен ръст в сравнение с предходния отчетен период. Той се отнася за времето от 1 юли 2013 г. до 30 ноември 2013 г. Тогава Комисията е проверила общо 14 470 лица, установила е принадлежност на 583 лица и е обявила принадлежност съгласно закона на 432 сътрудници.

От април 2007 г., когато Комисията по досиетата беше избрана от Народното събрание, общият брой на обявените сътрудници надхвърля 9000 души. Реалният брой на лицата, работили за Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА обаче е по-малък, тъй като някои от тях са обявявани от Комисията повече от един път в качеството им на лица, заемали или заемащи различни държавни и обществени позиции, описани в закона за досиетата и изискващи задължителни проверки.

Всички отчетни доклади на Комисията по досиетата са публични и са публикувани на страницата й в интернет.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов