|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
И „шампионите” от АБВ по назначаване на агенти в дипломацията поискаха да няма комисия по досиетата ПДФ Е-мейл
COMDOS - Комисията Костадинов
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 17 Февруари 2014 18:01

alt
Въпреки взаимните критики и обвинения през последните седмици БСП и отцепилите се в АБВ начело с бившия президент Георги Първанов, намериха общ език по една показателна за бившите комунисти тема – отварянето досиетата и архивите на Държавна сигурност.

Това стана ясно, след като в неделя по време на посещението си в Добрич най-вероятният водач на листата на АБВ на предстоящите избори за евродепутати Ивайло Калфин предпочете да коментира независимия държавен орган вместо актуални политически проблеми.

„Ако искате да се спестява от администрация – ето ви една излишна комисия. Тя трябва да се закрие, а документите да отидат в Държавен архив”, заяви Калфин, цитиран от местните електронни медии.

През есента на 2013 г. медиите в София цитираха абсолютно идентично изказване на лидера на БСП Сергей Станишев пред Съвета на министрите от кабинета Орешарски по време на началното обсъждане на проектобюджета за тази година.

Малко по-късно с писмо до председателя на Народното събрание Михаил Миков бивши кадри на Държавна сигурност поискаха комисията да бъде закрита, а от депутатът от БСП Атанас Мерджанов веднага заяви, че на „Позитано” 20 отдавна отчитали като грешка приемането на закона за досиетата през 2006 г.

Ивайло Калфин, който доскоро беше евродепутат от БСП и неуспял кандидат за президент на левицата по време на изборите през 2011 г., е направил коментара си за комисията по досиетата в присъствието на лидера на АБВ Георги Първанов, разкрит от комисията "Костадинов" през 2007 г. като агент „ГОЦЕ” и отявлен противник на отварянето на архивите на комунистическите тайни служби. Там е присъствал и бившият министър на вътрешните работи Румен Петков, чието нерегламентирано и избирателно изваждане на досиетата на определени журналисти през пролетта на 2006 г. доведе до необходимостта от приемането на сега действащия закон за досиетата, подкрепен тогава и от БСП.

Любопитно е, че същата теза като Станишев и Калфин за предаването на архивите на ДС в Държавния архив изненадващо изрази наскоро и президентът Росен Плевнелиев без да коментира статута на комисията по досиетата, чийто законен мандат изтича през лятото на 2017 г. Така държавният глава се оказа в един хор със своите изявени политически критици Станишев и Калфин.

Позицията на Калфин и Първанов едва ли може да изненада някого. Двамата са своеобразни „шампиони” по назначаването на сътрудници на комунистическите тоталитарни служби в българската дипломация. Статистиката показва, че за 10-годишния си мандат  (2002-2012) Георги Първанов е назначил общо 98 дипломати с досиетата (виж графиката по-долу). По време на 4-годишния си мандат като министър на външните работи в кабинета Станишев (2005-2009) Ивайло Калфин е предложил на правителството за назначаване общо 59 висши дипломати, работили за репресивния апарат на БКП.

В края на 2013 г. БСП преустанови, по всяка вероятност временно, атаките срещу комисията по досиетата, след като от ДПС запазиха мълчание и наследниците на компартията разбраха, че не им стигат гласовете, за да закрият независимия държавен орган, който очевидно се е превърнал в трън в очите им.

 

alt

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов