|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Евтим Костадинов: Ще останат съмнения за скрита информация, ако не се отворят всички досиета ПДФ Е-мейл
COMDOS - Комисията Костадинов
Написано от Държавна сигурност.com   
Понеделник, 09 Декември 2013 20:09

alt

Ако се прекрати предсрочно дейността на комисията по досиетата, преди тя да е изпълнила функциите си по закон, в обществото винаги ще остане съмнението за прикрита информация. Това заяви в интервю за „Дарик” председателят на комисията Евтим Костадинов. Според него БСП няма да спечели от подобен ход, след като в 40-тото НС партията е била част от постигнатото съгласие за отварянето на досиетата. Евтим Костадинов не е искал срещи по темата с лидерите на левицата и на ДПС. Той призна, че за поредна година в бюджета са заложени по-малко средства за работата на комисията по досиетата, където вече е направено и 10-процентно съкращение на служителите.

„Не от вчера – още от създаването на комисията по досиетата са опитите да се пречи на дейността й”, напомни нейният председател в коментар на намеците за закриването на комисията през последните седмици. Активното говорене за преустановяване на дейността на комисията от миналата седмица на Евтим Костадинов му прилича на един от прийомите отпреди 1989 г. „чрез благодарности в публичното пространство за добре свършена работа да се прекрати дейността на комисията". "Една от версиите е да се мисли в тази посока едва ли не "дайте с последни сили да не ги предоставим тази документи в тази комисия и да не излязат в публичното пространство като информация". Ако това се случи, винаги в публичното пространство ще стои въпросът „там нещо отново се прикри”, коментира Костадинов.

Миналата седмица премиерът Орешарски коментира, че е „останал с впечатление, че „комисията по досиетата е отворила почти всички досиета - какво повече да отваря? А ако не е, да побърза и да си свърши работата". Председателят на комисията увери, че нейните служители нямат друго желание, освен да си свършат работата, а оттам нататък "да бъде волята" на законодателя.

Той увери, че подчинените му приемат апела на премиера с чувство на национална отговорност, но изрази надежда, че призивът е чут и от другите ведомства – Националната разузнавателна служба, служба "Военна информация" и Министерството на правосъдието, които все още са задължени по закон да предадет определени архиви отпреди 1991 г., но досега не са го направили. „Без тяхната воля да предадат архивите, ние не можем да изпълним задачата си или да носим цялата отговорност”, обясни Костадинов.

От 2009 г. комисията води кореспонденция с трите институции, от които все още се чакат архивните документи. Евтим Костадинов напомни, че за разлика от България, където „сме готови да закрием само след няколко години действащата комисия, аналогичната комисия в Германия чества тази година четвърт век, като паралелно там са в сила и лустрационни текстове, които ще действат до 2019 г.” Във Федералната република даже отпускат средства и е създадена практика за възпроизвеждане на нарязаните архивни документи при опита за унищожаването им през януари 1990 г.

Сред предстоящите задачи на комисията е да извърши проверка на приватизаторите и на лицата, които са стояли зад приватизираните фирми по време на прехода. В момента комисията обявява сътрудниците на комунистическите тайни служби сред кредитните милионери, в частните банки и в общините в страната.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов