|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Шефът на румънския Институт за разследване на комунистическите престъпления: Трябва да се гордеете с постигнатото от комисията по досиетата ПДФ Е-мейл
COMDOS - Комисията Костадинов
Написано от Христо Христов   
Сряда, 27 Ноември 2013 13:17

alt

„Удивен съм да видя какво сте постигнали за толкова кратък период от време и трябва да бъдете горди с това. Направеното в България от комисията по досиетата е съпоставимо с това, което съм видял в САЩ, Германия и Полша”.

Това заяви Андрей Мурару, президент на Института за разследване на комунистическите престъпления и паметта на румънското изгнание в Румъния, след като разгледа Централизирания архив за документите на комунистическите тоталитарни служби, изграден от комисията по досиетата в Банкя.

Той и останалите участници в международната конференция „Преходът в Източна Европа през документите на комунистическите тайни служби” в София, посетиха Централизирания архив след приключване на форума вчера. Там те получиха подробна информация за дейността на комисията, която за последните 6 години успя да обяви близо 8000 сътрудници на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА и да събира на едно място архиви на тайните комунистически служби, надхвърлящи 11 км, въпреки непрестанните атаки срещу независимия държавен орган.

 

alt

 

По думите на  Андрей Мурару с дейността си комисията по досиетата е абсолютна съпоставима с европейските институции и „вършите работа на европейско ниво”. Той е поредният чуждестранен представител, който изказва своите суперлативи от комисията по досиетата, след видяното в Централизирания архив, който функционира от началото на 2011 г. (виж видео от откриването му тук).

След обиколката в Централизирания архив между Института за разследване на комунистическите престъпления и паметта на румънското изгнание в Румъния и Комисията по досиетата беше сключено споразумение за сътрудничество. То предвижда обмяна на опит и участия в съвместни инициативи.

„Надявам се, че останахте с добри впечатления от архивната база, която сме изградили. Винаги сте добре дошли и ще се радваме да реализираме съвместни изследователски и издателски проекти”, заяви председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов след подписване на споразумението.

„За нашия Институт за разследване на комунистическите престъпления и памет в Румъния е чест ад подпишем това споразумение”, заяви от своя страна Андрей Мурару. „В Румъния имаме следния израз, когато един човек дойде на място и направи, това, което вие сте направили: Това е правилният човек в правилния момент на правилното място”, заключи гостът.

 

alt

 

Българската комисия по досиетата е съучредител и член на европейската мрежа на институциите натоварени с опазването и достъпа до документите на тоталитарните комунистически служби в Източна Европа. Тя има сключени споразумения с Германия и Полша.

Сайтът desebg.com ви предлага фоторепортаж от обиколка на чуждестранните гости в Централизирания архив на комисията по досиетата в Банкя.

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов