|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Разсекретени са стенограмите на комисията „Бонев” ПДФ Е-мейл
COMDOS - Комисии преди 2006 г.
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 01 Август 2013 09:32

alt

Комисията по досиетата с председател Евтим Костадинов разсекрети стенограмите от заседание на първата комисията по досиетата, известна като комисията „Бонев”.

Става въпрос за общо 7 стенограми от периода на лятото и есента на 1997 г., когато първата комисия по досиетата с председател Богомил Бонев, по това време министър на вътрешните работи, е заседавала.

Мотивът за разсекретяването е проявеният обществен интерес към стенограмите. Документите са декласифицирани според Закона за защита на класифицираната информация. Решението е взето в сряда, 31 юли 2013 г. и е оповестено на сайта на комисията "Костадинов".

Комисията „Бонев” е създадена през 1997 г., след приемането на първия Закон за разкриване на документите на бившата Държавна сигурност през същата година по време на управлението на Обединените демократични сили. В нея освен министъра на вътрешните работи влизат шефовете на специални служби, които са правоприемници на структури на ДС и притежават техни архивни масиви.

Комисията „Бонев” излиза с едно единствено решение през октомври 1997 г. С него министър Бонев огласява доклад в парламента, с който са оповестени едва 23 имена на сътрудници на комунистическите тайни служби. Впоследствие правителството на ОДС с премиер Иван Костов е критикувано, че не е отворило досиетата, както обещава предизборно, а бившият премиер се оправдава с решението на Конституционния съд, с което няколко текста от закона са обявени за противоконституционни.

По-голямата част от обявените от Бонев агенти са депутати, предимно от ДПС, сред които е и лидерът на партията Ахмед Доган. Остават засекретени имената на над 70 агенти, които след ревизията на Конституционния съд на закона те са определени като „картотекирани сътрудници” (агенти с прочистени от БКП/БСП досиета). След 2006 г. комисията „Костадинов” обявява повечето от тях.

Стенограмите съдържат обсъжданията на комисията „Бонев” по определени казуси и доклади на шефовете на спецслужби за различни сътрудници.

Сайтът desebg.com ще даде гласност на съдържанието на разсекретените стенограми. Повече за комисията „Бонев прочетете тук.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов