|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Сборник за творчеството на Георги Марков с премиера в София ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Христо Христов   
Вторник, 25 Септември 2012 20:33

Първият по-цялостен опит за литературоведски анализ на част от творчеството на Георги Марков събра почитатели на писателя на премиера на изданието в Унгарския културен институт в София днес.

Автор на книгата „Георги Марков. Да пишеш, за да можеш да умреш“ е Цвета Трифонова, известна с книгите си „Писатели и досиета”, „Данаил Крапчев и в. „Зора”. Незабравимото”, „Никола Вапцаров. Текстът и сянката”.

Новата книга, посветена на част от литературните произведения на Георги Марков” включва осем студии и статии, писани между 2007 г. и 2011 г.

Обект на литературоведски анализ са романът „Покривът“, пиесите „Комунисти“ и „Архангел Михаил“, есетата от цикъла „До моя съвременник“, както и посмъртно публикуваният сатиричен роман „Достопочтеното шимпанзе“ в съавторство на Георги Марков и Дейвид Филипс. .

Публицистът Милен Радев прочете части от текстове на авторката Цвета Трифонова. Той отбеляза, че голяма част от публикациите за Георги Марков са посветени на неговото убийство, а за творчеството му е писано съвсем малко. Писателят не присъства в литературата, а творчеството му е нехайно забравено.

Литературният критик Светлозар Игов отбеляза, че Родината на Георги Марков се е оказала негова мащеха и че никога не са отслабвали силите, които през целия преход не са желали името на писателя да се споменава в обществото.

Той смята, че с литературоведски сборник на Цвета Трифонова за първи път се изследват такива творби на писателя като романът „Покривът”, пиесите „Комунисти” и „Архангел Михаил”.

Игов подчерта и съпоставителната студия „Никола Вапцаров и Георги Марков” – две различни жертви на един и същ тоталитарен режим.

Предговорът към книгата е на писателя Георги Мишев, който също високо оцени труда на Цвета Трифонова.


 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов