|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
„Белязан доживот“ – разказ за разправата на „народния съд“ в Хасково и дамгосването на „бившите хора“ и семействата им в провинцията ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Христо Христов   
Неделя, 18 Февруари 2024 13:10

alt

 

В библиотеката на desebg.com представям книгата „Белязан доживот“ – спомени на полицейския служител Здравко Шейтанов 1944-1960 г.

Автор на книгата е Веселина Узунова, асистент в Института за исторически изследвания на БАН и главен уредник в Регионалния исторически музей в Хасково. Книгата е издание на издателство „Проф. Марин Дринов“ – БАН.

Веселина Узунова е известна със събирането на спомени на жертвите на комунистическия режим в Хасковско, както и с проучвания на регионалния държавен архив в тази посока.

Тя е инициатор на различни събития в Хасково, свързани с преосмислянето на тоталитарното минало.

Също така е и автор на публикации за съдбата на жертви на диктатурата на БКП, поместени и на desebg.com. С настоящата си книга тя прави важна крачка в утвърждаването си като изследовател на периода 1944-1989 г.

Книгата „Белязан доживот“ не представлява само спомените на полицейския служител до 9 септември 1944 г. Здравко Шейтанов.

Тя е синтез между неговите спомени, обхващащи периода 1944-1960 г. и авторовия текст за събитията в Хасково, откъдето е Шейтанов и където работи, а също така и фактическото положение в национален мащаб, предхождащо Деветосептемврийския преврат през 1944 г. и месеците след това – период през който започва да функционира т. нар. народен съд.

Без предложената от Веселина Узунова рамка голямата картина на комунистическият терор няма да бъде така видима, ако книгата съдържаше само и единствено спомените на бившия полицейски служител.

Това важи особено за читатели, които имат бегла представа за събитията предхождащи попадането на Царство България под съветска окупация и идването на власт на Българската работническа партия (комунисти).

С авторовия си текст в книгата Узунова предлага едно пълноценно изследване, което осветлява събития от този превратен за България период, включително и такива, за които разказва в спомените си Здравко Шейтанов.

„Белязан доживот“ е особено ценна книга, защото дава по-подробна представа за ролята и мястото на полицията преди 9 септември 1944 г., както и за дейността на една от нейните структури в конкретен регион – в случая Хасковския.

 

alt

 

Освен това изданието съдържа спомените на бивш полицейски служител, каквито досега няма публикувани в мемоаристиката след края на тоталитарното управление на БКП през 1989 г.

Спомените на Здравко Шейтанов са и едни от малкото, които хвърлят светлина върху функционирането „народния съд“ в провинцията и това ги прави особено ценни.

Именно по тази причина аз ги отличават от целия изключително подробен разказ на една жертва на комунистическия режим, какъвто е бившият контраразузнавач в Хасковската полиция Здравко Шейтанов, който през 1945 г. е осъден на 15 години затвор от „народния съд“ в Хасково, а три години прекарва и в концлагера „Белене“, където е въдворен.

Като полицейски служител до Деветосептемврийския преврат през 1944 г. Здравко Шейтанов попада в категорията „бивши хора“, която комунистическият режим въвежда по съветски образец, след като идва на власт.

В този контекст книгата допълва разказа на съдбата на „бившите хора“, който започнахме с проф. Вили Лилков през 2017 г. с книгата ни „Бивши хора“ по квалификацията на ДС.

Ще посоча още две достойнства на книгата „Белязан доживот“. Първото е умението на автора Веселина Узунова да работи добросъвестно и задълбочено с архивите, както регионални, така и с един такъв специфичен архив, какъвто е този на Държавна сигурност, съхраняван от Комисията по досиетата.

Второто достойнство е, че Веселина Узунова е писала книгата в тясно сътрудничество с дъщерята на Здравко Шейтанов – Дора Димитрова.

Така тя е получила и достъп до досието на Шейтанов в Държавна сигурност и до личния архив на семейството.

Самите спомени на Здравко Шейтанов представят разказ на човек, който на 25 години постъпва през 1937 г. в полицейската служба в Хасково.

Бившият контраразузнавач описва арестите веднага след 9 септември 1944 г. на представителите на местния елит в Хасково, които са събрани в салона на тютюневия склад в града, за побоищата и мъченията по време на следствието.

Както вече отбелязах, много подробно е описана дейността на V състав на „народния съд“ в Стара Загора, заседавал през март-април 1945 г. в Хасково.

От 88 подсъдими той осъжда на смърт 10 души, 64 души на различен срок затвор, а 14 са оправдани.

Шейтанов е единственият жив свидетел, оставил спомени за поведението и последните часове на осъдените на смърт от „народния съд“ в Хасково.

 

alt

 

Не по-малко е важен разказа за преминаването му през комунистическите затвори в Хасково и Варна, в килиите на Държавна сигурност, както и в лагера „Белене“.

Както може да се предполага, след като излиза на свобода Държавна сигурност му завежда разработка под псевдонима „Инквизитор“, за да го следи.

Не на последно място по значение Здравко Шейтанов е описал как се отразява неговото минало на „бивш човек“ върху семейството му и особено върху бъдещето на децата му.

За това, как независимо от отличния успех дъщеря му е разпределена заради това, че баща ѝ е „враг на народа“, в минния техникум в Димитровград.

А синът му е изпратен да служи в „черната рота“, работеща на откритите рудници край Трояново.

„Цели две години до завършването на службата му, всяка седмица, а много често и два пъти в седмицата, ходех с автобус при него. В колко дъждовни и мразовити вечери съм чакал да ги докарат от обектите. Да го видя! Ако можех да му подам храна или дрехи за преобличане. Мъките, които изживях не ме сломиха. Напротив, като че ли ми даваха кураж и сили да се боря, защото знаех, че заради мен му е сторено това зло“, описва в спомените си преживяното Здравко Шейтанов.

Книгата съдържа и много ценни архивни снимки на полицията в Хасково преди 9 септември 1944 г., митинга на 10 септември 1944 г. в града, посрещането на партизанския отряд, действал в района на Хасково, а така също и снимки и документи от семейния архив на Здравко Шейтанов и досието му в ДС.

„Белязан доживот“ е важно изследване, което попълва знанието за разправата на „народния съд“ и Държавна сигурност с местния елит в провинцията, за съдбата на оцелелите „бивши хора“ и клеймото на „врагове“, с което комунистическият режим дамгосва тях и семействата им.

Узунова, Веселина, „Белязан доживот“ – спомени на полицейския служител Здравко Шейтанов 1944-1960 г., изд. „Проф. Марин Дринов“ – БАН, 2024 г.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов