|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Премиера на нова книга със спомени на осъден от „народния съд“ и преживял „Белене“ ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Христо Христов   
Петък, 26 Януари 2024 20:20

alt

 

На 1 февруари 2024 г., четвъртък, от 13,00 ч. в зала „Вяра“ на Столична библиотека на пл. „П. Р. Славейков“ ще бъде представена книгата „Белязан доживот“ – спомени на полицейския служител Здравко Шейтанов (1912-2000).

Мемоарите обхващат периода 1944-1960 г. и са изповед на човек, който е осъден през 1945 г. на 15 години затвор от „народния съд“ в Хасково, а три години е въдворен в концлагера „Белене“.

Автор на книгата е Веселина Узунова, асистент в Института за исторически изследвания на БАН и главен уредник в Регионалния исторически музей в Хасково. Книгата е издание на издателство „Проф. Марин Дринов“ – БАН.

Като полицейски служител до Деветосептемврийския преврат през 1944 г. Здравко Шейтанов попада в категорията „бивши хора“, която комунистическият режим въвежда по съветски образец, след като идва на власт.

„Оцелял в ужасите на безотговорната и беззаконна саморазправа в първите месеци след деветосептемврийския преврат, той е политически затворник и дългогодишен обитател на лагера в Белене. Преживените повече от 15 години страдания Здравко Шейтанов описва в своите спомени, които са ценен източник на информация за онова, което комунизмът е причинил на голяма част от българските граждани, поставени в категорията „бивши хора“, посочва авторката във въведението към книгата си.

Тя е работила с материали за Здравко Шетанов в архива на Държавна сигурност, включително и с досието му, а в изследването си, базирано на други държавни архиви, дава подробна картина на обстановката и събитията в Хасково през 30-те и 40-те години на ХХ век, включително и на местната полицейска служба, в която през 1937 г. Шейтанов постъпва на работа, когато е 25-годишен.

В спомените си бившият контрарразузнавач разказва за арестите веднага след 9 септември 1944 г. на представителите на местния елит в Хасково, които са събрани в салона на тютюневия склад в града, за побоищата и мъченията по време на следствието.

Подробно е описана дейността на V състав на „народния съд“ в Стара Загора, заседавал през март-април 1945 г. в Хасково, който от 88 подсъдими осъжда на смърт 10 души, 64 души на различен срок затвор, а 14 са оправдани.

Шейтанов е единственият жив свидетел, оставил спомени за поведението и последните часове на осъдените на смърт от „народния съд“ в Хасково.

Той оцелява в комунистическите затвори в Хасково и Варна, в килиите на Държавна сигурност, както и в лагера „Белене“, а когато излиза на свобода ДС му води разработка.

„Избрах София за премиера книгата, защото на 1 февруари си спомняме за жертвите на Първи и Втори върховен състав на „народния съд“, но забравяме хилядите жертви в страната. Не говорим достатъчно и за съдбата на осъдените и техните близки след процесите и факта, че те са носили клеймото на осъдените до самия край на режима през 1989 г.“, заяви пред desebg.com авторката на книгата Веселина Узунова.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов