|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Публицистиката на Нася Кралевска завладя публиката в НДК ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Христо Христов   
Петък, 30 Септември 2022 12:43

alt

 

Публиката, уважила премиерата на новата книга на Нася Кралевска, остана завладяна от публицистиката на живеещата в САЩ писателка.

В четвъртък (29 септември 2022 г.) вечер в Литературен клуб „Перото“ в НДК тя представи новата си творба „По кривите пътеки на българския преход (и още)“ – поглед отдалече (изд. „Рива“) – сборник от нейни публикации и интервюта, писани в годините на трудното установяване на демократична държава след края на тоталитарния комунистически режим.

Изпълнените от актьора Руси Чанев текстове на Нася Кралевска прозвучаха толкова актуално днес, че присъстващите на премиерата се убедиха в силата на словото на писателката.

Водещата събитието проф. Евелина Келбечева подчерта, че с книгите си и с постоянния ангажимент на Нася Кралевска към случващото се в България тя е направила мост между новото знание за комунистическия режим и нечетивната историография за този период.

Журналистът Тони Николов говори за оцеляването на публицистичните текстове във времето и отбеляза, че текстовете на Нася Кралевска, посветени на разобличаването на диктатурата на БКП и нейното тежко наследство в България, за съжаление, са останали актуални и до днес.

Той подчерта, че погледът отдалече, който има Кралевска, живеейки от повече от три десетилетия в САЩ, е поглед, който позволява по-трезва преценка и припомни, че голяма част от българското творчество, което е останало значимо, е създадено в емиграция или зад граница.

Премиерът (1991-1992) Филип Димитров посочи, че Нася Кралевска е от онези хора, които не си променят конюнктурно мнението и поддържат една и съща теза, независимо от годините.

 

alt

 

Той припомни, че една от книгите на Нася Кралевска „Без заглавие – комунизмът в битка с демокрацията“ е една от малкото български книги, издадена на английски език, която се е превърнала в бестселър.

Филип Димитров не пропусна да посочи, че Нася Кралевска е образен за патриот в истинския смисъл да думата.

„В своите текстове Нася никога не каза, че България е калпава страна, най-жалката, най-корумпираната. Навсякъде тя говори колко отвратителен е комунизма, какви мъки и страдания са преживявали хората заради него“, каза бившият премиер.

Лъчезар Тошев, бивш депутат от СДС и дългогодишен член на ПАСЕ, адмирира критичното перо на Кралевска и посочи, че тя е писала онова, в което е убедена, независимо от факта, че критиката ѝ е засягала политици от СДС, взимали погрешни навремето решения.

Бардът Васко Кръпката взриви залата със изпълнение на песен против Путиновия режим.

Самата Нася Кралевска благодари на присъстващите граждани, журналисти, общественици и политици, изпълнили „Перото“ и дълго раздава автографи. Сайтът desebg.com предлага фотогалерия от събитието.


alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов