|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Проф. Келбечева: Нася Кралевска прокарва нова пътека в знанието за историята за комунизма и прехода към демокрация ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Христо Христов   
Събота, 17 Септември 2022 17:27

alt

 

„Книгите на Нася Кралевска прокарват нова пътека в общественото знание за историята за комунизма и прехода към демокрация“.

Това заяви проф. Евелина Келбечева в петък вечер (16 септември 2022 г.) в Ловеч на премиерата на новата книга на Кралевска „По кривите пътеки на българския преход (и още)“ – поглед отдалече (изд. „Рива“).

Книгата е сборник с публицистични текстове и интервюта, които проследяват събития, отразяващи моменти от случващото се в България през годините на преход от тоталитарен комунистически режим към демокрация.

Българската писателка, живееща в САЩ, е позната с книгите си „Без заглавие“ – комунизмът в битка с демокрацията и „България под комунизъм“, представени с обиколки в страната през 2018 и 2019 г. от фондация „Истина и памет“.

По думите на проф. Келбечева творчеството на Нася Кралевска запълва празнина, която съществува между официалната академична историография и това, което се потребява като история.

 

 alt

 

„Нася работи като историк върху исторически събития, архиви, спомени и лични дневници и същевременно прави прецизен анализ, преминал през сърцето“, добави Келбечева.

Тя изрази възхищението си, че Нася Кралевска продължава ангажирана с проблемите на България, свързани с метастазите на комунистическия режим сред разпада му и стремежа този период да бъде преосмислен.

 

alt

 

Авторската благодари на публиката, дошла на премиерата в Художествената галерия, сред които бе и кметът на Ловеч Корнелия Маринова.

„Много млади хора все още не знаят истината за комунистическия режим и неговите престъпления“, заяви Кралевска.

Тя отдаде значение на факта, че през 2018 г. МОН е приело нова учебна програма по история под натиска на няколко активни историци, както и че новите учебници по история през 2019 г. бяха спрени благодарение на фондация „Истина и памет“, за да бъдат отстранени фалшификациите и манипулациите в тях за периода 1944-1990 г.

 

alt

 

„Има обаче още много да се прави“, убедена е Нася Кралевска.

Актьорът Руси Чанев изпълни текстове от новата ѝ книга, посветени на комунистическите паметници във възрожденска Копривщица, за фалшификации на история в книга на бившия лидер на БСП Сергей Станишев и за Големия глад в Украйна по времето на СССР, а присъстващите в залата се убедиха колко актуални са днес текстове на Кралевска.

На 29 септември 2022 г. премиера на новата книга ще се състои в София. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов