|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Нова книга на Нася Кралевска с премиера в Пловдив ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 08 Септември 2022 11:44

alt

 

Българската писателка Нася Кралевска, живееща в САЩ, се завръща в България след тригодишно прекъсване заради пандемията от коронавирус с нова книга – сборника „По кривите пътеки на българския преход (и още)“ – поглед отдалече (изд. „Рива“).

Премиерата на новото издание ще се състои на 9 септември 2022 г., петък, в Пловдив – галерия U PARK на ул. „Отец Паисий” №24, от 18.00 часа.

Книгата ще бъде представена от проф. Евелина Келбечева и Даниела Горчева. Премиерата е организирана от фондация „Истина и памет“.

Сборникът съдържа публицистични текстове и интервюта, които проследяват събития и съобщават факти от различни държави. Повечето от тях отразяват моменти от случващото се в България през годините на преход от тоталитарен комунистически режим към демокрация.

„Не приемам преднамереното твърдение на привържениците на червения строй, че за престъпленията му е старомодно и безпредметно да се говори и пише. Че подобни действия са "пещерен антикомунизъм", пише Нася Кралевска.

По думите ѝ ужасите на нацизма и до днес са предмет на нови книги, филми, изследвания, научни студии. Макар че те отдавна са приключили и са съответно наказани. Въпреки това никой не ги определя като "пещерен антинацизъм" и не омаловажава обнародването им.

„При комунизма - просъществувал по-продължително от нацизма и отнел живота на повече човешки същества - нещата стоят другояче. У нас, с променено име, политическата му организация продължи своето съществуване и не се разкая или извини за многобройните си злодеяния“, посочва Кралевска.

Тя се аргументира с факта, че тоталитарните комунистически режими не са достатъчно изследвани, разобличени и порицани, въпреки че пораженията от тях са видими и тежки.

„Свободното и демократично общество е длъжно да заличи следите им“, заключава тя.

Предстои новата книга да бъде представена в Ловеч и София.

Нася Кралевска е автор на книгите „Без заглавие – комунизмът в битка с демокрацията” и „България под комунизъм”. Те бяха представени с обиколки в страната от фондация „Истина и памет“ през 2018 и 2019 г.

Английският вариант на книгата „ Без заглавие – комунизмът в битка с демокрацията“ (2010 г.), тази година намери място в престижна класация на топ 100 на най-продаваните книги за комунизма в света (класацията е представена в CNN и Forbes и е публикувана на сайта BookAuthority).

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов