|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Книгата „Бивши хора“ вече може и да се слуша ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Държавна сигурност.com   
Сряда, 09 Юни 2021 19:50

alt

 

Един от бестселърите на 2017 г. – документалното изследване на Вили Лилков и Христо Христов „Бивши хора“ вече е превърнато в аудиокнига от стрийминг платформата за аудиокниги Storytel, съобщиха от компанията (виж аудиокнигата – ТУК).

Модерното аудиоиздание запознава слушателите със съдбата на политическия, стопанския и интелектуален елит на България, който след Деветосептемврийския преврат през 1944 г. е заклеймен от комунистическия режим като „бивши хора“.

БКП и Държавна сигурност заимстват този унизителен термин от практиката на болшевиките, които след преврата през 1917 г. набързо се разправят с държавния елит на царска Русия по брутален начин – с терор, изпращане в лагери и затвори, изселване на хиляди семейства на т. нар.
бывшие люди.

Разказът за репресиите на „бившите хора“ в България се разпростира във внушителните 21 часа и 25 минути и, като озвучаването е дело на актьора Димитър Кръстев.

Аудиокнигата коректно се придържа към оригиналното хартието издание и също дава точна представа за репресивната политика на тоталитарната комунистическа диктатура не само върху оцелели партийни дейци до 1944 г., дипломати, държавни служители, царедворци и царски офицери, индустриалци, фабриканти, търговци, занаятчии, заможни земевладелци, но и върху техните наследници – синове и дъщери, които Държавна сигурност следи, преследва и ограничава правото им да следват и да заемат ръководни постове.

От аудиокнигата слушателите ще разберат защо до края на социализма „бившите хора“ са възприемани от тоталитарния режим на БКП като истинския класов враг, който следва да бъде заличен.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов