|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
„Тиранията” – времето на кървавото налагане на комунистическия режим в България ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Христо Христов   
Неделя, 13 Ноември 2011 14:50

Без съмнение книгата „Тиранията” – жертви и палачи на проф. Диню Шарланов е едно от първите важни документални свидетелства, появили се в първите години след рухването на комунизма в България.

Това е втората негова книга, публикувана през 90-те години (първата е „Българската гилогина. Тайните механизми на народния съд” (1994) в съавторство с Поля Мешкова, която сайтът също ще представи).

Редно е да отбележа, че Диню Шарланов е един от първите изследователи, които работят с архива на Държавна сигурност след промените.

Трудът хвърля значителна светлина върху чистката в българското общество и елит, започнала непосредствено след 9 септември 1944 г. в окупираната от Съветската армия България.

Проф. Шарланов посочва във въведението:

 

„Има събития в нашата най-нова история, които винаги ще ни съпътстват и с болка ще ни напомнят за себе си. Такива са събитията, които протичат в драматичните години на налагане на комунистическата тоталитарна система у нас след септември 1944 г. Поколение след поколение ще обръщат поглед към тях и с учудване и срам ще питат: нима това е възможно?

И наистина те ще имат основание за това грозно време на масови убийства, на изпращане на хиляди хора в лагери и изселване, на лишаване от елементарни граждански права на стотици хиляди други. Така целенасочено тираните създават социален климат на страх и на лична политическа изолация. И всичко това се извежда като основна задача на БРП (к) и се облича в държавна политика.

По същество обаче то влиза в остро противоречение с народопсихологията на българина, защото се въвежда една нетрадиционна обществена система с насилие и по волята на чужда държава.”

.

 

Авторът задава въпроса дали поколенията, отдалечени с десетилетия от годините на отмъщение и кръв, да знаят истината за драматичната съдба на своя род, да открият гробовете на своите бащи, майки и близки? „Отговорът за едно гражданско общество може да бъде само един и то казано с висок глас „ДА”, убеден е Шарланов.

В книгата е направен ценен паралел между броя на загиналите преди 9 септември 1944 г. и след това при установяване на комунистическия режим, като използва официални данни, както на Музея на революционното движение в България, така и на държавното обвинение по т. нар. народен съд.

Книгата се състои от четири части, в които подробно са засегнати различни престъпления на режима след 9 септември 1944 г.

В първата част е разгледана операцията срещу земеделския лидер Г. М. Димитров и принудителното му напускане на България, както и последвалия съдебен процес срещу него и задочното му осъждане на доживотен затвор; Ликвидирането на лидера на БСДП Кръстю Пастухов;  разправата с писателя земеделец Трифон Кунев; засегнат е въпросът с присъединяването на Пиринския край към Македония и създаването на федерация между България и Югославия; политиката на БКП и Георги Димитров към царското семейство.

Втората част е посветена на репресиите на комунистическата власт срещу войската и българското офицерство. Проследени са събитията по овладяването на армията и налагането на партиен контрол върху нея. Представени са акциите срещу „Военен съюз” и „Неутрален офицер”.

Третата част разглежда политиката на Кремъл и на Георги Димитров срещу ликвидирането на лидера на опозицията Никола Петков, съдебния процес и смъртната му присъда.

Последната, четвърта част, изследва втората вълна от репресии срещу политическата опозиция, разправата със социалдемократите и Демократическата партия, както и изселванията и политическите процеси, започнали през 1947 г.

Книгата е написана на базата на богати архивни източници от архива на МВР, Централния държавен архив и партийния архив. В приложенията към книгата са публикувани различни документални свидетелства от този период, включително и отнасящи се до политиката на САЩ и СССР към България и редица спомени на различни политически фигури.

„Триранията” е ценен източник за всеки, който проявява интерес към периода на установяване на тоталитарния комунистически режим в България с помощта на Москва.

Книгата е издадена през 1997 г. от ИК „Стрелец”, 270 страници. Няма данни да е преиздавана след това, което я прави още по-ценна.

 

Коментари 

 
0 #6 svetlan 2011-11-25 15:38
E,kak да не сте наивен,като продължавате да повдигате нивото на наивността:
1.За какво самоунищожаване и намразване говорите,такива неща няма при хората,омраза и унищожаване-самоунищожаване има само при комунистте,Вие нали не сте от тях?
2.Кои хора да са информирани,кой в България иска да е информиран и с каква информация,ето цялата страна е пълна с паметници на съветските окупатори и българските бандити-комунисти,кой иска да стигне до истинската информация?-пет процента.
3. За какво опрделяне говорите-десни,леви и др. У нас има само комунисти и нормални хора,кото са много малко. Дясно и ляво има само при нормални страни,а не в комунистически, каквато е България.
4. Какъв е този цинизъм,който проявявате към жертвите на комунистическит е рересии-кой бил богат и кой бил беден.И кой сте Вие,че ще разделяте посмъртно жертвите?-пред дулата и сопите,няма богат и беден. И по какви критерии ще определяте хората дали са бедни и богати. Това е пълно безсрамие.
5.За какво сериозно проучване говорите,всичко е загубено,нищо не може да се направи,всичко е загубено,всякак ва кауза срещу комунистическта сган е загубена ,или обречена на фиаско. Тези гамени победиха пак-този път завинаги.
6. Вагенщайн съсвем не е човек,както Вие го определяте а комунистически функционер от най-вискоко ниво-мръсник първа класа.
 
 
+1 #5 Kuranov 2011-11-21 12:02
Аз не съм наивен,много добре знам за какво става дума,но моята цел не е да се намразим и самоунищожаваме ,а истината да излезе наяве.Хората да са информирани и тогава да се определят,кой е десен и кой ляв.Искам да ви кажа,че голяма част от убитите и репресирани след 1944г.са богати хора и единствената причина,са техните имоти.Ако проследите историите на най красивите къщи в София и провинцията,ще видите хиляди разбити човешки съдби и всичко това,с цел грабителство.Грабителите не само са се настанили в тези домове,но са позвали и вещите и дрехите на жертвите.Споменават се понякога тези събития,но трябва сериозно проучване,а времето работи за престъпниците,н е за пострадалите,сл едите се замитат.Вчера гледам по телевизията,как ви ги реди Анжел Вагенщайн,ако не бях съвременник,бих му повярвал,толков а беше убедителен,във фантазиите си,да кажа по тежка дума.Този човек,даже книга издал,а говореше как едвам свързва двата края.
 
 
+1 #4 svetlan 2011-11-17 20:11
Кюранов,наивнос та Ви не може да сe счете за пример към антикомунистиче ски действия.
Допълнение-жартвите от средите комунистическит е бандити са в качество на съветски агенти и функционери,т.е.,те са служили на агресивната политика на Съветския Съюз срещу България. Докато жертвите след Девети не са водили никаква борба срещу никого,те са били напълно мирни хора,некриещи се от никого и неформирали никакви организации за борба срещу комунистическат а власт.
 
 
0 #3 Kuranov 2011-11-17 09:35
Аз не съм чел книгата,ще я потърся.Има дефицит на книги за близкото минало,авторите явно не получават финансова подкрепа от държавата и имат нужда от средства,за да работят и публикуват.Хората трудно отделят по голяма сума,но ако се използва някоя от системите за спонсориране,на пр.в Англия,ако поддържаш определена кауза,внасяш два паунда месечно,не знам механизма,но съм виждал реклами по телевизията.Така ще се включат повече хора,защото те се чувстват неудобно да изпращат малка сума като дарение.Може такъв фонд да се направи към Комисията по досиетата,Държа вния архив,частно лице и т.н.
 
 
+1 #2 svetlan 2011-11-17 08:09
Книгата е определно ценна,но с един голям неодостатък. Сравнителната таблица между загиналите преди Девети и след това е напълно надекватно. Жертвите ба комунистическит е бандити са саможертва,напъ лно с криминален,теро ристиочески оттенък. Почти сто процента от убитите комунисти са били въоръжени,мизвъ ршили,или потренциално готови за извършване на терористични актове,покушени я,убийства и др.Те са престъплили законите на страната.Докато комунистическия терор е античовешка,мас ова кампания на напълно мирни хора,не оказващи никаква съпротива,невъо ръжени и неготвещи се за терор и бандитизъм. Двете групи жертви са напълно несравними.
 
 
+2 #1 Kuranov 2011-11-16 13:33
Книгата трябва да се преиздаде,след като тиража е изчерпан,може да се създаде благотворителен фонд за подобни книги,за да може да се разпространяват в библиотеките в малките градове и села.
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов